Mülteci kadınlar meslek sahibi edindiriliyor

Mülteci kadınlar meslek sahibi edindiriliyor

Ülkelerindeki karışıklıklar nedeniyle aileleriyle beraber önce Suriye'ye sonra da Türkiye'ye sığınan Iraklı kadınlar, Kırşehir'de meslek öğrenerek hem aile bütçelerine katkı sağlıyor, hem de savaşın etkisinden kurtulmaya çalışıyor.

İç karışıklıklar nedeniyle aileleriyle birlikte önce Suriye, ardından Türkiye'ye sığınan Iraklı kadınlar, Kırşehir'de Türkçe öğrendikten sonra nakış kursuna giderek hem aile bütçelerine katkı sağlıyor hem de hafızalarından savaşın izlerini silmeye çalışıyorlar. Hilod Hashem, "Irakta iken su tesisatı işi yapan eşim işsiz olduğu için aile bütçesine katkı sağlamak amacıyla nakış işi yapıyorum" dedi.
 
Ülkelerindeki karışıklıklar nedeniyle aileleriyle beraber önce Suriye'ye sonra da Türkiye'ye sığınan Iraklı kadınlar, Kırşehir'de meslek öğrenerek hem aile bütçelerine katkı sağlıyor, hem de savaşın etkisinden kurtulmaya çalışıyor. Birleşmiş Milletler'in desteğiyle yaklaşık 1 yıl 9 aydır Kırşehir'de yaşayan 40 yaşındaki Hilod Hashem ve 34 yaşındaki Reem Tabit, Halk Eğitim Merkezi'nde önce Türkçe öğrendi, sonra da nakış kursuna giderek meslek sahibi olmak için adım attı. Türkiye'deki yaşam mücadelelerini anlatan Hashem, Irak'taki iç karışıklıklar nedeniyle eşi ve 3 çocuğuyla birlikte Suriye'ye göç ettiklerini söyledi. Yaklaşık 5,5 yıl burada kaldıklarını ifade eden Hashem, Suriye'de yaşanan iç savaş nedeniyle de 1 yıl 9 ay önce Türkiye'ye geldiklerini ve Kırşehir'de yaşamaya başladıklarını anlattı.

PARA YOK, İMKAN YOK

Irakta iken su tesisatı işi yapan eşi işsiz olduğu için artık kendisinin aile bütçesine katkı sağlamak için mücadele ettiğini belirten Hashem, şöyle konuştu: "1 yıl 9 ay önce ailemle Kırşehir'e geldim. Irak'ta savaş var. Orada hayat çok zor. Mülteci olarak geldik Kırşehir'e. Eşim Irak'ta su tesisatı işi yapıyordu. Irak'ta savaş olduğu için hayat zor ve işsiz kaldı. Irak'ta savaş çıkınca önce Suriye'ye gittik. 5,5 yıl orada kaldık. Orada da iç savaş çıkınca Türkiye'ye geldik. 3 çocuğum var. Bir oğlan iki kız. oğlum 17 yaşında. Kızlar 13 ve 14 yaşlarında. Burada okula gidiyorlar. Para yok, imkan yok. Nakış öğrenip iş yaparak aile bütçeme katkı sağlamak istiyorum. Yaptıklarımı satarak para kazanmaya çalışıyorum. Makine ile nakış yapmayı bilmiyordum. Burada hocamız çok yardım etti. Yavaş yavaş çalışarak öğrendim. Bu işe devam etmek istiyorum." Hashem, ürünlerinin satışında komşularının da yardımcı olduğunu söyledi. Türkiye'ye geldiğinde okula giden çocuklarıyla birlikte Türkçe öğrenmeye başladığını dile getiren Hashem, sonra kursa giderek Türkçesini geliştirdiğini kaydetti.

SAVAŞIN İZLERİNİ SİLMEYE ÇALIŞIYORLAR

Reem Tabit de eşi ve çocukları ile Türkiye'ye geldiğini, nakış kursunda yaptığı ürünleri satarak hasta olan eşine ve çocuklarına bakmaya çalıştığını anlattı. Irak ve Suriye'de hayatın çok zor olduğunu ifade eden Tabit, kendilerine bu imkanı veren Türk yetkililere teşekkür ederek, kursta hem meslek öğrendiklerini hem de savaşın izlerini silmeye çalıştıklarını aktardı. Nakış kursu öğreticisi Urguya Toprak da, Hashem ve Tabit'in ekim ayından itibaren kursa katıldıklarını söyledi. Halk Eğitim Merkezi Müdürü Osman Dulkadir ise birçok kursta Suriye ve Irak'tan gelen kadın ve erkeklerin meslek öğrendiğini belirtti.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.