Mukaddes Miras'ı geleceğe taşıyacak

Mukaddes Miras'ı geleceğe taşıyacak

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın himayelerinde İslam Kültür Sanat Platformu'nun katkılarıyla hazırlanan "Mukaddes Miras Mushaf-ı Şerif", gelecek nesillere de aktarılması için kitapta toplanıyor.

İslam coğrafyasındaki milletlerce farklı zamanlarda yazılan Mushaf-ı Şerif örneklerinin günümüzdeki insanlarla buluşturulması ve geleceğe taşınması için Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ali Rıza Özcan, inceleme çalışma başlattı.

Yaklaşık bir yıldır sürdürülen çalışmayla Kuzey Afrika'dan Çin'e, Hindistan'dan Moğolistan'a uzanan İslam coğrafyasındaki 9 ila 19. yüzyıl arasındaki dönemde parşömen, kağıt ve bez üzerine yazılan 99 Kur'an-ı Kerim'i bir kitapta toplayacak.

Özcan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yedinci durağı Erzurum olan "Mukaddes Miras Mushaf-ı Şerif" sergisinin 14 ilde açıldıktan sonra tamamlanacağını söyledi.

Serginin yurt dışında da açılacağını ifade eden Özcan, "Avrupa'da ya da Amerika'da veya Japonya'da bu serginin açılması planlanıyor. Henüz netleşmedi. Çalışmalar devam ediyor" dedi.
Özcan, serginin kitabını hazırladığını ifade ederek, şunları kaydetti:

"Kitabı ben hazırlıyorum. Bir senedir çalışmam devam ediyor. Aceleye getirmek istemiyorum onun için ayrıntılı şekilde çalışmalarımı yürütüyorum. Çünkü 14 ilde açıldıktan sonra sergi tamamlanacak. Bende çalışma yaparak, sergiyi kitapta topluyorum. Osmanlı eserleri arasında yer alan ve örneklerine az rastlanan eserleri kitapta topladım. Bu tür sergilerin kataloglarının kitap gibi yayınlanması tarihe düşürülen bir kayıt diye düşünüyorum. Sergiler açılır, bittikten sonra o eserler izleyici tarafından görünmüyor. Ben de yayına dönüştürerek hem kalıcı olması hem de geniş kitlelere ulaştırılması için güzel bir çalışma yapıyorum."

KİTAPTA, ALLAH'IN GÜZEL İSİMLERİ OLAN 99 ESER YER ALACAK

Mukaddes Miras Mushaf-ı Şerif'in anlamlı bir sergi olduğunu vurgulayan Özcan, "Bir yayına dönüşmesi, kalıcı olması noktasında çok önemli. Benim de amacım serginin açılmadığı illere kitapla ulaşmak ve oradaki insanların da bunu görmesini, gelecek nesillere aktarılmasını sağlamak. Kitapta, sergide yer alan Allah'ın güzel isimleri olan 99 eser yer alacak" ifadelerini kullandı.

Özcan, Mukaddes Miras Mushaf-ı Şerif'te Çin'den Fas, Tunus, Cezayir'e, Osmanlı coğrafyasının yayıldığı merkezlerden Mısır, Irak, İran, Hindistan topraklarına kadar dönemin hattatları tarafından yazılan eserlerin yer aldığını belirtti.

Kuzey Afrika'dan Çin'e, Hindistan'dan Moğolistan'a uzanan İslam coğrafyasında bin yıl içerisinde farklı teknikler kullanılarak Kur'an-ı Kerim'lerin yazıldığını vurgulayan Özcan, kitabın yakında çıkacağını sözlerine ekledi.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.