Muhakemat mektebinde alfabe öğrenirken

Risale Akademi tarafından Unsuru’l Hakikat'in Beşinci Mukaddemesi,  ders çalışıp  öğrenmem için bana  ödev olarak verildi. Heyecanlandım. Birden ilkokul 4 yada beşinci sınıfta öğretmenimin verdiği ödevlere hafızam gitti. Ödevini anlamak, zamanında yapmak ve teslim etmek, sonrasında öğretmenden bir memnuniyet  almak v.s. çocukluğu. Hele  Kanada’nın dünya haritasındaki yerini çizmek vardı ki. Oldukça basit,ama öğreticiydi.
Gelelim Muhakemat ödevimize. Tedirginliği kadar, sorumluluğu ve merakla derinleşmenin kapılarını açan bir ödev oldu Muhakemat. Dört gün boyunca 40 seminerci ödevlerini anlatacaklar. Müzakere yapılacak.

Şimdi "Bin atlı akınlarda çocuklar gibi şendik" diyen şairimiz Yahya Kemal gibi çocukluğumuza, bilgisizliğimize, bilmemekliğimize dönerek hayatı baştan anlamaya (anlayabildiğimiz kadar) ve risaleden birer sayfa halinde ödevler alıp kelime kelime ders çalışmaya, daha doğrusu kavramların alfabesini çözmeye çalışıyorum.

Öğretmenim Risale Akademi'den Allah razı olsun.

Beşinci Mukaddeme/mukaddime  ile haşir neşir oluyorum bu günlerde. Büyük zatların ve mtefekkirlerin mukaddime geleneğinin bir tarzı da üstadımızda var.

Öncelikle www.erisale.com sitesinden Muhakemat'ın ilgili bölümünü indirdim. Her sayfanın altında kelimelerin anlamı verilmiş, ayrıca lugatçesi olan kelimeler mavi ile metinde gösterilmiş. Oldukça istifadeli ve akademik çalışanlar için kolaylaştırıcı bir site.

Sonrasında her paragrafın sonunda araya kırmızı renklerle  çalışmam gereken kavramları ve aklıma gelen ve öğretmenimin sorabileceği soruları çıkardım.

Her paragrafın satırından fazla sorular ve mukayeseler için çalışma başlıklarım çıktı.

Şimdi bu başlıklar için, derinlikli kavramları ve  uzmanların  görüşlerini tarıyorum. Ayrıca küçük notlar ve öncesinden kıyısından yapılan teşebbüslerin bende mevcut dosyalarına bakıyorum. Metin okumaları bunları besledikçe, yolun başında bile bir ferahlık geliyor, sonrasında ise kaşif meraklar zihnin öncü kuvvetlerine doğru harekete geçiyorlar.
Aklımın erdiği kısımlara ve benim ruhumda özel çiçek açan fıtratımın kavramına/kavramlarına  yoğunlaşma başlıyor.

Fıtratımın kavramı üzerinden Risale-i Nur’un tamamında bu kavramın peşine düşüyorum. Risaledeki kavram haritası çıkıyor önüme. Anlamlar/bağlamlar/tedailer kendini ele veriyor haritada. Düşündüklerim haritalanıyor, birbirlerine göz kırpıyorlar.  Zengin manalar galerisine bizi karşılıyor. Artık yalnız değilim, fıtratımın arkadaşı kavramlar var. Risale atlasında arkadaşım kavramlarla gezmeye çıkıyoruz. Yolumuzda kavşak/park/yol/cadde/şehir/nehir/köprü/ova/dağ/dere/uzay/deniz her yerden bir seyir/ufuk  turu ile dolaşıyoruz.
Birbirimize yabaniliğimiz gidiyor. Tanışıyoruz. Onlar bizi biz onları merak ediyoruz. Canlı/cansız kainatta her şeyin bakışı değişiyor bize. Bizde bu yeni akraba topluluklarımızla tanışmanın sevincini yaşıyoruz.
Hakikat diyorlar, belağattan bahsediyorlar, akideyi anlatıyorlar. Her  mevzuya mukaddime ile “Bsimillah” diyorlar
Anladıklarımı anlatacağım. Anlamadıklarımı soracağım. Biraz daha ıstılah üzerinde duracağım uzunca..

Sonra bunları bir akış halinde algoritmik şema gibi tablolaştırmaya çalışıyorum.  Birbirlerini besleyen, açan, ucu açık ve kendine dönük cümlelerin birbirlerine geçişi, yeni akraba kavramlar ve zihnimdeki manaya uygun günümüze hitap eden yeni fikirlerime sarılıyorum.
Onların uygulama planını ilerde  çıkaracağım inşallah..
Nasıl hayata geçirebiliriz sorusunun peşine düşeceğim. Tasavvurdan tefekküre ve prensiplerden perspektiflere ve oradan projelendirmeye doğru bir yolculuk hazırlı sürecek kendi mecrasında. Bu zihni safha bilgiden bağımsız daha ruhani ve vicdani bir destekle beraber  tecdidin davetleri ile yeni fikirlerin mayalanma dönemlerini bekleyecek.
Çocukça bir heyecanla öğretmenim Risale Akademi’nin verdiği derse, ödeve çalışıyorum.
Ödevimi sınıfta anlatacağım, çalışmalarımı göstereceğim. Orada sorgulayacaklar 1 Temmuz günü saat 14:30'da. Diğer ödev alan okul arkadaşlarımı dinleyeceğim, eksikliklerimi fark edeceğim. Müzakerecilerden ve katılımcılardan tavsiyeler ve eleştiriler alacağım.

Bu beni pişirecek. Nefsimin "biliyorum" havası kırılacak inşallah.

Talebeliğin tadına varmaya, talipli olup diz çökmeye gayret edeceğim.

Şimdi bu telaştayım. Bu hazzı huzurumu perçinleyen hal. Şükür Rabbime.

Bu derse daha önce çalışanlardan kopya istiyorum.
Kısmen de aldım.
Bu aleni duyuruya göre internet/sırren tenevveret mucibince hemencecik tavsiyelerinizi gönderebilirsiniz.

Çünkü öğretmenim Risale Akademi dedi ki;  “Ödevini yaparken her türlü bilgi, belge, tecrübe desteğini alabilirsin Meziyetli fikirleri ve hazmedilmiş bilgileri kaynak vererek iktibas edebilirsin.”
Bende bunu kopyalamak gibi tebessümle karşılayacağınız bir dille söylemeyi tercih ettim.

Muhakemat mektebinde başöğretmenim Üstadım’dan Allah bin kere razı olsun.Yarım kalmış parçaları birkaç gündür toplamaya  çalışıyorum. İhmal edilmiş stoktaki bazı kayıtlar imdada yetişiyor. Ödevimi yapmamda bana yardımcı olan ve beş yıl önce bir sunum  çalışmasını yaptığımızı hatırlatıp bana destek veren genç evladımıza teşekkür ederim. Ayrıca araştırmama yardımcı olan bir kaç dosta da şimdiden teşekkür ediyorum.

Evet, yaşım ilerlese de "ali okulu öğrencisi" olmaya çabalamak -olamasak bile- çok zevkli ve rahatlatıcı.

Başkaca bir şey düşünmeden.
Her kese lazım yeni başlangıçlar. Bilgisizliğimizin farkına vararak ve tamamen sıfırlanarak yeniden kendimizi inşa etmek,büyük bir lütf-u ilahi.
Evet,resmi okullar tatil. Ama bizim okul kainat arkadaşlığına hazırladığı için gece/gündüz gibi dünya kavramları ve “tatil” kelimesini bilmiyor. 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
2 Yorum