Muğla’da soğuk vuran limon ağaçları kurudu

Muğla’da soğuk vuran limon ağaçları kurudu

Muğla’da son yılların en soğuk günleri yaşandı. Hava sıcaklığı gece sıfırın altında 4 dereceye kadar düşen bölgede, ağaç ve bitkiler buz tuttu.

Bazı çiftçiler, seralarda bitkilerin donmasını önlemek için soba yaktı. Ortaca ilçesine bağlı Karadonlar, Mengelli, Yeşilyurt, Güzelyurt, Karaburun, Tepearası, Arıkbaşı, Eski ve Ekşiliyurt köylerindeki portakal ve limon ağaçlarını don vurdu. Don ve fırtınanın etkisiyle bölgedeki narenciyede yaklaşık yüzde 10 ile 30, seralarda ise yüzde 40 ile 90 arasında zarar oluştu. Köyceğiz ve Ortaca’da yaklaşık 690 çiftçinin 10 bin 867 dekarlık narenciye, Fethiye’de 105 çiftçinin 214 dekar serası don olayından etkilendi. Sadece Ortaca’da, yaklaşık 555 bin liralık zarar meydana geldi. Özellikle portakal ve limon ağaçları, ilkbahar gelmesine rağmen filiz vermeyerek kurumaya başladı.

    Eski köyünde yaşayan Mustafa Pirinç’in arazisinin 79 dekarı, don olayında zarar gördü. Portakallarının yüzde 90’ı, limonlarının yüzde 97’sini don vurdu. Ziraat kredisi borcunu ertelemek için ilçe tarım müdürlüğüne başvuran Pirinç’e, incelemenin ardından sigorta kapsamında yaklaşık 51 bin liralık yardım yapıldı. Karadonlar köyünde 40 dönüm arazisini don vuran Mustafa Akşit de limon ağaçlarının tamamının kuruduğunu ifade etti. Akşit, “Bundan 15 yıl önce yine olmuştu ama bunun kadar değil. Ağaçların ancak yüzde 1’i tekrardan yeşerir, kalanları keseceğiz. Artık bu ağaçlardan ürün almak çok zor. Yaklaşık 300-500 ton ürün alıyorduk. Onu da geçtik, limonları sattığımız tüccarlar paramızı da vermedi, alıp gittiler. Ondan da mahrumuz. Her yıl bu çiftçiyi kandırıyorlar.” dedi. Ortaca Ziraat Odası Başkanı Salim Çöllü, don olayının yaşandığı bölgelerde Tarım Müdürlüğü yetkililerinin hasar tespit çalışması yaptığını belirterek, “Dondan dolayı çok hasar oluştu. Yerli limon ve portakal ağaçlarında zararlar var. Soğuk hava akımı, bir bölgeyi vurup geçti. Bölgemizde yılda 46 bin ton limon rekoltesi gerçekleşiyor. Bu yaşanan don olayının ardından, yaklaşık 5 bin ton civarında bir azalma söz konusu olacağını tahmin ediyoruz. Fiyatlara pek etki edeceğini düşünmüyoruz.” şeklinde konuştu.

Zaman

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.