Muğla'da organik bal üreticileri sertifikalanıyor

Muğla'da organik bal üreticileri sertifikalanıyor

Muğla'nın Datça ilçesinde iki yıl önce 10 arıcıyla başlanan "Organik Bal Üretimi ve Kontrolü" projesinde altı üretici, organik bal sertifikası almaya hak kazandı.

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ile Muğla Arı Yetiştiricileri Birliği (MAYBİR) tarafından ortaklaşa yürütülen projede, yetiştiricilere teknik destek verildi. Müdürlük tarafından kontrol ve sertifikasyon kuruluşu maliyeti, 500 adet organik kovan, bir adet bal sağım kazanı ve her birine birer bal dinlendirme kazanı verildi. Organik bal üreten arıcıların daha sağlıklı arı ürünleri üretebilmeleri amacıyla Datça'da Alavara ve Knidos bölgelerinde iki konaklama alanı belirlendi. Alavara'da ayrıca bal ormanı oluşturma çalışmaları yapıldı. Projede Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Organik Tarım Birimi elemanları, MAYBİR ve Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi tarafından, çeşitli dönemlerde organik arı yetiştiriciliğiyle ilgili eğitimler verildi. Organik arı yetiştiricileri grubunun da bu çalışmaya gösterdiği inanç ve gayretleriyle altı üreticinin 2013 yılında ürettikleri ballar, organik bal olarak sertifika almaya hak kazandı. Gruba dahil diğer dört üreticininse geçiş döneminde olduğu kaydedildi.

Muğla Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Nazif Ekici, yaptığı açıklamada il genelinde 334 köyde yaklaşık 5 bin 800 ailenin arıcılıkla uğraştığını söyledi. Ekici, "Türkiye'de çam ballarının yüzde 80'i Muğla'da üretiliyor. Bu itibarla ilimiz için organik bal, çok büyük önem arz ediyor. Balda kalıntı sorunu, arı hastalıkları ve zararlılarıyla mücadelede bitki koruma ilaçları ve veteriner ilaçlarının kullanımı tüketimde risk teşkil etmekte olup sağlığımız açısından da son derece zararlı olmaktadır. Organik arıcılık, doğada bulunan nektar, polen, su ve propolisin arılar tarafından toplanarak çeşitli arı ürünlerine dönüştürülmesi işleminde, üretimden tüketime kadar tüm aşamalarında suni besleme ve kimyasal ilaçlama yapmadan, organik tarım alanlarında veya doğal yapısı bozulmamış florada, her aşaması kontrollü ve sertifikalı yapılan arıcılık faaliyetleridir. Sağlıklı bal üretimi büyük bir önem taşımakta, bu anlamda yapılan çalışmalar iyi bir örnek oluşturmaktadır." dedi.

Cihan

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.