Mugabe'nin kabine toplantısı çağrısına kimse uymadı

Mugabe'nin kabine toplantısı çağrısına kimse uymadı

Zimbabve Devlet Başkanı Robert Mugabe'nin kabine toplantısı çağrısına kimse uymadı.

Zimbabve Afrika Ulusal Birliği-Yurtsever Cephesinden (ZANU-PF) Lovemore Matuke, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, Devlet Başkanı Robert Mugabe'nin kabine toplantısına katılmayan bakanların, devlet başkanını nasıl görevden alacaklarını tartışmak için kendi aralarında görüşme yaptığını belirtti.

Pazar akşamı devlet televizyonundan ulusa seslenen Mugabe, görevinden ayrılmayacağını ve başkanlığından alındığı ZANU-PF'nin aralık ayında yapılacak kongresine başkanlık edeceğini açıklamıştı.

Askeri müdahalenin ülkedeki anayasal düzene ve başkanlık makamına tehdit olmadığını savunan Mugabe, ülkede ekonomi dahil bir dizi endişe yaratan konudan haberdar olduğunu ve krizin ortasında dahi devletin ana kurumlarının işlediğini belirtmişti.

Zimbabve ordusu, geçen hafta çarşamba günü başkente girerek devlet televizyonunu ele geçirmiş, sabaha karşı televizyonda okunan bildiride ise askeri müdahalenin "darbe olmadığı" öne sürülmüştü. Mugabe'nin istifasını isteyen ve askeri müdahaleyi destekleyen binlerce kişi, geçen hafta başkent Harare'de yürüyüş düzenlemişti. ZANU-PF, Mugabe'nin yerine parti başkanlığına eski Devlet Başkanı Yardımcısı Mnangagwa'yı getirmişti.

Güney Afrika'da bulunan Mnangagwa ise güvenliği garanti alınana kadar ülkeye dönmeyeceğini açıklamıştı.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.