Müftü Şahin: Mahremiyet Eğitimi Ailede Başlar

Müftü Şahin: Mahremiyet Eğitimi Ailede Başlar

Mahremiyet eğitimi ailede başlar

Kırşehir İl Müftüsü Mehmet Şahin, dinin hedefi olan 5 esas bulunduğunu, bunların da; Dini muhafaza, Aklı muhafaza, Nefsi muhafaza, Nesli muhafaza ve Malı muhafaza olduğunu belirterek, "Mahremiyetin en büyük eğitimini dinimiz vermektedir. Mahremiyet eğitimi ailede başlar. Burada anne ve babaya çok büyük görev düşmektedir.” dedi.

Diyanet İşleri Başkanlığı ve Kırşehir İl Müftülüğü Aile ve Dini Rehberlik Bürosunun düzenlediği 'Çocuk istismarının önlenmesi ve aile içi mahremiyet' konulu eğitim semineri İl Kültür Müdürlüğü konferans salonunda gerçekleştirildi. Seminere, Diyanet İşleri Başkanlığı müşavirlerinden Doç.Dr. Huriye Martı, İl Müftüsü Mehmet Şahin, Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Öğretim Görevlisi Yrd.Doç.Dr. Sibel Küçük, Kırşehir Emniyet Müdürlüğü Çocuk Şube Görevlileri, ilçe müftüleri, müftülük şube müdürleri, il ve ilçe vaizleri, merkez ve köylerde görev yapan imam-hatip ve müezzinler, bayan Kur’an kursu öğreticileri katıldı.

Düzenlenen seminerde ilk olarak Kırşehir İl Müftüsü Mehmet Şahin açılış konuşması yaparak, seminerin içeriği hakkında katılımcılara bilgi verdi. Şahin konuşmasında Diyanet İşleri Başkanlığı ve İl Müftülükleri bünyesinde görev yapanların toplumun her kesimini din konusunda aydınlattığını vurgulayıp, "Din manevi bir mefhumdur. Gözle görülmez bu dinin görünür hale gelmesinin yegane vesilesi Müslümanlardır, görevlilerdir. Dinimizin hedefi olan 5 esas vardır. Dini muhafaza, Aklı muhafaza, Nefsi muhafaza, Nesli muhafaza ve Malı muhafazadır. Bizim bu anlamdaki en büyük görevimiz, bebeklikten 100 yaşına gelmiş insana kadar her kesim üzerinde görevimizi en iyi şekilde yapmaktır. Mahremiyetin en büyük eğitimini dinimiz vermektedir. Mahremiyet eğitimi ailede başlar. Burada anne ve babaya çok büyük görev düşmektedir.” ifadelerini kullandı.

Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Öğretim Görevlisi Yrd. Doç Dr. Sibel Küçük ise çocuk istismarı konusunda genel bir bilgi verip, "Çocuk istismarı denilince genelde gözlerden uzak kuytu mekanlar akla gelse de çocuk istismarı daha çok çocukların kendilerini rahat hissettikleri yerlerde gerçekleşiyor. Çocuk istismarının; duygusal istismar, fiziksel istismar, ekonomik istismar, cinsel istismar olmak üzere 4 çeşidi bulunmaktadır” şeklinde konuştu.

Diyanet İşleri Başkanlığı Müşaviri Doç. Dr. Huriye Martı da, çocuğa mahremiyet bilinci kazandırma ile ilgili sunumunu yapmadan önce seminerin düzenlenme amacı ve önemi hakkında konuşma yaptı. Kırşehir’de çok iyi çalışan bir Aile ve Dini Rehberlik Bürosunun bulunduğunu söyledi. Doç.Dr. Martı, ”Allah'u Teala Kur’an-ı Kerim’de “Ey iman edenler! Ellerinizin altında bulunanlar (köleleriniz) ve içinizden henüz bulûğ çağına ermemiş olanlar, günde üç defa; sabah namazından önce, öğleyin (dinlenmek için) elbiselerinizi çıkardığınız zaman ve yatsı namazından sonra (yanınıza gireceklerinde) sizden izin istesinler. Bu üç vakit sizin için mahrem vakitlerdir… Çocuklarınız erginlik çağına geldiklerinde, kendilerinden öncekilerin izin istedikleri gibi izin istesinler. İşte Allah âyetlerini size böyle açıklar. Allah, hakkıyla bilendir, hüküm ve hikmet sahibidir. ” (Nûr, 58-59) buyurmaktadır.

Mahremiyet eğitimi, Cinsel eğitimden daha kapsamlıdır. Zira cinsel bilgilerin yanı sıra, çocuğun kendisinin ve diğer insanların özelinin, özel alanının farkına varması, sosyal hayatın içinde kendi özel alanını koruması, diğer insanların özeline saygı duyması, kendisi ile çevresi arasında sağlıklı sınırlar koyması hakkındaki bilgileri içerir. Çocuğun özgürlüğünü kısıtlayan, özgüvenini zedeleyen, yaşam alanını sınırlayan, kuşkucu, korkak, aciz olmasına sebep olan bir eğitim değildir. Çocuğu güçlendiren, kendini tanımasını ve özel hissetmesini sağlayan, ruhsal ve cinsel açıdan korumasını temin eden, özsaygısının gelişmesine fırsat veren, İnsana saygıyı ve 'sınır' mefhumunu öğreten bir eğitimdir.” dedi

Kırşehir Emniyet Müdürlüğü Çocuk Şube büro amirliği çalışanlarından komiser Rümeysa Nur Gürbüz’de “Cinsel istismarın hukuki boyutu, mağdurun ruh hali ve mağdura yaklaşım soruşturma sürecinde yapılan iş ve işlemler konularında konuşma yaptı.

Seminer sonunda, İl Müftüsü Mehmet Şahin katılımcılara teşekkür ederek Diyanet İşleri Başkanlığı yayınlarından hediyeler verdi. 

CİHAN

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.