Müezzinoğlu: Toplumun yüzde 32’si obez grubunda

Müezzinoğlu: Toplumun yüzde 32’si obez grubunda

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, toplumun yüzde 31 ile 32’sinin obez grubunda yer aldığını söyledi.

Çeşitli programlara katılmak üzere Edirne’ye gelen Mehmet Müezzinoğlu, 1. Murat Mahallesi’nde hizmete açılan öğrenci yurdunun açılışını yaptı. Açılışın ardından gazetecilere açıklamalarda bulunan Sağlık Bakanı, geleceğin önemli sağlık sorunlarından birisinin obezite olacağını kaydetti. Gelişmiş ülkelerde ve Türkiye’de obezitenin temel sağlık sorunları arasına girdiğini vurgulayan Bakan Müezzinoğlu, “Obezite birçok hastalığın da sebebi pozisyonuna geldi. Kalp hastalıkları, hipertansiyen, diyabet gibi kronik hastalıkların da altyapısını oluşturuyor. O nedenle biz ülkemizde 29 Aralık 2013 yılında ‘Sağlıklı Beslenelim Ve Hareket Edelim Projesi' başlattık. 2014’ten itibaren yoğun bir şekilde sağlıklı beslenme ve hareket merkezli bir obezite ile mücadele programını yürüteceğiz.” dedi.

Bu konuda en çok desteği medyadan beklediklerini kaydeden Müezzinoğlu, toplumun her kesiminin anlayabileceği şekilde obezite ile mücadeleyi başarmaları gerektiğini dile getirdi. Toplumun yüzde 31-32’sinin obez grubunun içerisinde yer aldığının altını çizen Bakan açıklamasını şöyle sürdürdü: “Bu sayı 5 yıl öncesine göre çok hızlı bir şekilde arttı. Önümüzdeki 5 yılda da obezite ile mücadele etmezsek daha da artacak görünüyor. O nedenle işin ciddiyetini 75 milyon ülke insanı olarak kavramalıyız ve birlikte mücadele etmeliyiz.”

Sağlık Bakanlığı olarak bu işte öncülük yapma gibi bir görevinin olduğunu vurgulayan Müezzinoğlu, “Ama yalnızca bakanlığın tek başına başaracağı bir hadise değil. Toplumsal duyarlılığı istiyoruz. Milli Eğitim, Gençlik ve Spor, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, yerel yönetimler… Çok sektörlü, çok yönlü bir mücadeleyi inşallah ülke olarak, milletçe el birliği ile yapacağız. Tabii ki özellikle toplu yemek üreten yemek sektörüyle görüşmelerim önümüzdeki dönemde çok daha yoğun olacak. Bir defa tuz, beyaz ekmekle mücadeleyi çok daha ciddiyetle ve bilimsel bir şekilde yapmamız lazım. Restoranlarda, evlerde tuzu bir defa elimize almaktan uzak durmalıyız. El ayarı, göz kararı tuz anlayışından uzaklaşmamız lazım. Bunun dışında sağlıklı beslenmede olabildiğince protein, karbonhidrat, yağ ve vitaminleri dengeli almamız lazım. Diyet programlarından ziyade sağlıklı beslenme kültürünü benimsememiz lazım. Çünkü zaman zaman görüyoruz. İşte yaz mevsimi geliyor, hadi yoğun bir diyet programı. Bu, sağlıklı bir bünye için doğru değil. Yaşam felsefemize sağlıklı beslenmeyi yerleştirmek, sağlıklı beslenmenin diğer ayağı da harekettir. Hareketi de yerleştirebilsek inanıyorum ki, Türkiye olarak tütünle mücadelede nasıl dünya çapında başarılı olduysak obezite ile ilgili olarak inanıyorum ki yine dünyaya örnek olacak bir çalışmayı vatandaşlarımızla, milletimizle yapacağız.” açıklamasını yaptı.

BEDEN EĞİTİM DERSLERİ SPOR YAPMAK İÇİN YETERLİ DEĞİL

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinğlu, Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı okulların fiziki şartlarının iyileştirilmesi konusunda görüştüklerini söyledi.
Müezzinoğlu, “Gerek okul bahçelerindeki düzenlemeler gerekse okulların fiziki mekanlarında hele bundan sonraki süreçte yapılacak okullarda mutlaka çocukların yalnız beden eğitimi dersinde değil, yani beden eğitimi dersi spor yapması için yeterli ve anlamlı değil. Biz istiyoruz ki okul müdürleri ve öğretmenlerimiz günün aktiviteleri içine mutlaka hareketi koyabilecekleri, okullarda fiziki mekan olarak, bunları, hazırladığımız koşulları inşallah planlıyoruz.” diye konuştu.

"HUKUKUN SAĞLIĞI, EN AZ SAĞLIĞIMIZ KADAR ÖNEMSEYECEĞİMİZ BİR KONU"

Bakan Müezzinoğlu ülkede son günlerde yaşanan gelişmelerle ilgili olarak hukukun sağlığının en az insan sağlığı kadar önemsenmesi gereken bir konu olduğunu söyledi. Türkiye’de sağlıklı bir demokrasinin olmasını istediklerini anlatan Müezzinoğlu, “Vatandaşımızın yüzde 100’ünün emin olduğu bir hukuk sistemi olsun. Çünkü devletleri güçlü kılan hukuk devleti olabilmeyi başarmaktır. Demokrasiyi yaşatabilmek ve geliştirebilmektir. Bence sağlıklı bir birey kadar sağlıklı bir demokrasiye, sağlıklı bir hukuk devletine ihtiyacımız var.” açıklamasını yaptı.

GRİP ENFEKSİYONUNDA OLAĞANÜSTÜ BİR DURUM YOK

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, son günlerde gündeme gelen grip vakalarıyla ilgili olarak olağanüstü bir durumun olmadığını belirtti. Eylül ve mayıs arasında grip vakalarının yaşandığını anlatan Müezzinoğlu, bu yıl da aynı dönemde aynı sürecin yaşandığını anlattı. Müezzinoğlu, “Eylül ayından mayıs ayına kadar grip enfeksiyonu zaman zaman pink yapıyor yani çıkışlar yapıyor. Zaman zaman inişler yapıyor. Geçen yıla göre bugün, bu sene yaşadığımız geçen yıldan daha çok değil, daha az. Çünkü geçen yıl Eylül ve Mayıs ayları arasındaki gribe yakalanan vatandaş sayımız 6 -7 milyon. Eylül ayından bugüne kadar gribe yakalanan vatandaş sayımız yaklaşık bir milyonlara yeni yeni geliyor. Mayıs ayına göre bir periyotta bu şekilde devam ettiğini düşünürken bu yıl muhtemelen rakam 3 milyonlarda olacak. Ama bugünden onu tahmin etmek mümkün değil. Belki pink süreci yükselecek veya uzayacak. Eylül ayından bu yana yaşanan grip periyodunda olağanüstü bir durum yok. Tam aksine daha az bir griple muhataplık var.” değerlendirmesinde bulundu.

Cihan

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.