Müezzinoğlu: 23 bin 731 kişi organ bekliyor

Müezzinoğlu: 23 bin 731 kişi organ bekliyor

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, sisteme kayıtlı 23 bin 731 hastanın organ nakli olmayı beklediğini bildirdi.

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu'nun yazılı soru önergesini yanıtlayan Müzzenoğlu, 17 Aralık 2013 itibarıyla 56 bin 247 hastanın diyalize girdiğini kaydetti.

Bu hastaların içinde Türkiye Organ ve Doku Nakli Bilgi Sistemine (TODS) kayıtlı 23 bin 731 hasta organ nakli olmayı beklediğini ifade eden Müezzinoğlu, bunların 20 bin 937'sini böbrek, geri kalan 2 bin 794'ünün karaciğer, kalp, akciğer, pankreas ve ince bağırsak nakli hastaları olduğunu belirtti.

Müzzenoğlu, "Organ nakli, yerine koyma tedavileri içinde en yararlısı ve bazı organlar için tek tedavi biçimidir. Bazı kronik karaciğer ve kalp rahatsızlıklarında ise durum üzücü olup, diyaliz gibi yardımcı tedavileri olmadığı için bu hastalar organ bulamadıkları takdirde hayatlarını kısa sürede kaybetmektedirler. Bu durum organ ve doku nakli hizmetlerinin sunumunda organ bağışının ve kadavra organ temininin arttırılmasının önemini ortaya koymaktadır" dedi. Müezzinoğlu, şunları kaydetti:

"Gelişmiş ülkelerde yapılan nakillerin yaklaşık yüzde 75'ini kadavra yüzde 25'ini canlıdan nakiller oluşturmasına rağmen, ülkemizde bu oran tam tersi olup ağırlıklı olarak canlıdan nakiller yapılmaktadır.

Bu hastalar için alınan acil tedbirler kısaca sıralanacak olursa, en önemli tedbir; organ bekleme süresini kısaltmaktır. Bunu sağlamak için en etkin yol ise beyin ölümü bildirimlerinin ve akabinde kadavra organ bağışı sayısının artırılmasıdır.

Son dönem böbrek yetmezliğine gidişi önlemek için yalnızca tedavi edici hizmetler açısından değil, koruyucu hizmetler açısından da alınan tedbirler bulunmaktadır. Koruyucu sağlık hizmetlerinin de iki boyutu bulunmaktadır: Birincisi doğrudan Bakanlığımızın üzerine düşen görevler ile diğer sağlık çalışanlarının ve sağlık sektörünün üzerine düşen görevler diğeri ise bireyin kendisinin farkındalığının artırılmasıdır. Çünkü birey kendi yaşam biçimini değiştirmedikçe, toplumu korumak mümkün olmamaktadır. Bu anlamda Bakanlığımızca bireye organ nakli gerekmeden önceki safhalarda gerekli önlemleri almaya yönelik birtakım programlar ve çalışmalar yürütülmektedir. Örneğin Hipertansiyonun önlenmesi ve kontrolüne ilişkin tuz kısıtlamasına ilişkin çalışmalar, diyabet kontrol programı gibi. Hipertansiyonun önlenmesi ve kontrol altında tutulması, tuz kısıtlamasına gidilmesi ve diyabet gelişimi ve obezitenin önlenmesine yönelik yapılan çalışmalar ile son dönem böbrek yetmezliğine (Kronik Böbrek Yetmezliği) gidişin azaltılması, dolayısıyla böbrek nakli gerekecek hasta sayısının azaltılması hedeflenmektedir."

Geçmiş yıllarda organ bağışı ve nakline yönelik yapılan çalışmaları ve alınan önlemleri özetleyen Müzzenoğlu, "Nihai hedef; gereken koruyucu önlemleri alarak kronik böbrek yetmezliği olan hastaların hasta sayısını azaltmak ve alman tüm önlemlere rağmen kronik böbrek yetmezliğine giderek böbrek alıcı adayı haline gelen bu hastalara kadavra organ temin etmektir" dedi.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.