MTA Doğu Karadeniz'de maden arayacak

MTA Doğu Karadeniz'de maden arayacak

Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü, Doğu Karadeniz Metalik Maden Aramaları Projesi kapsamında Ordu'da sondaj yapacak.

Maden Tetkik ve Arama (MTA) Genel Müdürlüğü, Doğu Karadeniz Metalik Maden Aramaları Projesi kapsamında Ordu'da sondaj yapacak.

Alınan bilgiye göre, MTA, ülkenin yeraltı zenginliklerinin ekonomiye kazandırılmasına yönelik yeni sondaj çalışmaları yürütüyor.

Kurum, bu çerçevede, Doğu Karadeniz Metalik Maden Aramaları Projesi kapsamında bir dizi çalışma yapacak. Ordu'nun Fatsa-Çatalpınar ilçelerindeki 2 ruhsat alanında, 500-1000 metre arasında değişen derinliklerde maden arama amaçlı 15 sondaj gerçekleştirilecek.

Sondajdan önce envanter taraması, jeolojik ve jeokimyasal analizler yapılarak sahanın potansiyeli belirlendi ve yapılan çalışmalar değerlendirilerek sondaj yapılacak lokasyonlara karar verildi. Geçen yıl 6 lokasyonda arama amaçlı sondaj gerçekleştirildi. Tüm bu veriler ışığında sahanın geliştirilmesi ve metalojenik provensinin ortaya çıkarılması amacıyla yeni lokasyonlar tespit edildi.

Maden arama sondaj çalışmalarında 3 vardiyada toplam 5 mühendis, 17 işçi personel çalıştırılması planlanıyor.

Proje kapsamında yapılacak sondaj çalışmaları 120-200 günde tamamlanacak. Proje için yaklaşık 1 milyon 500 bin lira kaynak kullanılacak. 

Bu işlemler sırasında önce üst toprak tabakası sıyrılıp, depolanarak muhafaza edilecek ve arama çalışmalarının sonlanmasını müteakip arazi düzenleme işleminin ardından en üste tekrar serilecek. Ruhsat sahasında açılması planlanan arama sondajlarında örnekler alındıktan sonra kuyu kapatılacak ve alan rehabilite edilecek.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.