MS hastalığı, kadınlarda daha sık görülüyor

MS hastalığı, kadınlarda daha sık görülüyor

Medical Park Antalya Hastane Kompleksi Nöroloji Bölümü'nden Uzm. Dr. Nilgün Polat, "MS hastalığı erkeklere oranla kadınlarda daha sık görülmektedir." dedi.

Merkezi sinir sistemi hastalığı MS'in en sık 20-40 yaş arası genç erişkinlerde ortaya çıkabildiğini belirten Polat söz konusu rahatsızlığın nadiren çocukları ve daha ileri yaştaki kişileri de etkileyebildiğini ifade etti. MS'in genellikle değişik şikayetlerden oluşan ataklarla başladığını hatırlatan Dr. Polat, "Bu ataklar en az 24 saat, genel olarak da birkaç hafta sürebilir ve sonrasında kendiliğinden ya da ilaç tedavisiyle büyük oranda veya tamamen düzelir. MS hastalığı ölümcül bir hastalık değil. Bulaşıcılık söz konusu değil. MS'li kişilerin, bazen aldıkları ilaçların ve hastalığın etkisiyle enfeksiyon hastalıklarına karşı direnme güçleri azalır. Bu nedenle hastaların solunum yolları ya da idrar yolu enfeksiyonları gibi hastalıklara diğer insanlardan daha fazla yakalanma eğilimleri var. MS kalıtsal bir hastalık değildir." diye konuştu.
 
Hastalığın belirtilerini uyuşma, karıncalanma, mesane ve barsak problemleri, yürüme bozukluğu, aşırı yorgunluk, cinsel problemler, baş dönmesi, denge problemleri, düşünme güçlükleri, titreme, görme bozuklukları olarak sıralayan Polat, şunları söyledi: "MS hastalığının özellikle erken dönem belirtileri diğer pek çok sağlık sorunu veya gündelik hayatta sık karşılaşılan problemlerle benzeştiği için kişi ilk anda bu belirtileri ciddiye almayabilir. Ayrıca MS'in en yaygın görülen türü olan iyileşen ve tekrarlayan MS belirtileri zaman zaman görülüp, herhangi bir tedavi olmaksızın kendiliğinden kaybolabilir. Bu hastalığın teşhisi için tek bir yöntem ya da test kullanılmaz. Doktor, önce sağlık geçmişinizi inceler ve beyin omurilik fonksiyonlarını ölçen testler isteyebilir. Test sonuçlarının incelenmesi esnasında doktorun tecrübesi ön plana çıkmaktadır. Nörolojik testler dışında teşhise yardımcı olabilecek MR filmi, sinir yollarının tahrip olup olmadığını anlamaya yarayan elektrik testleri, beyin omurilik sıvısını ölçmeye yarayan testler, kan ve laboratuvar testleri istenebilir."
 
Cihan 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.