MR, vücutta ısıyı 3 derece artırıyor

MR, vücutta ısıyı 3 derece artırıyor

MR her ne kadar bilgisayar tomografisinde olduğu gibi zararlı radyasyon içermese de hastalar belli sürelerle elektromanyetik dalgaya maruz bırakılıyor.

Bu da dokularda ısınmaya sebep olabiliyor. Turgut Özal Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Tahir Malas ve kurduğu proje ekibi manyetik rezonans (MR) tarayıcılarının vücutta zarar verebilecek derecede ısı artışına sebep olup olmadığını araştırdı. Malas’ın araştırma projesi TÜBİTAK ve Turgut Özal Üniversitesi’nden toplam 170 bin TL’lik desteğe layık görüldü. Deney vücut ısısı insanınki gibi 37 °C derece civarında olan koyunlarla yapıldı. İki koyun farklı zamanlarda Bilkent Üniversitesi’nde yer alan Ulusal Manyetik Rezonans Araştırma Merkezi’ndeki 3 T MR cihazına sokuldu. Gerekli etik ve hayvan deney izinlerinden sonra gerçekleştirilen bu ilk deneyde bir saatlik MR taramasına giren koyunların vücudunda önemli derecede ısı artışı gözlendi. Bir saat sonunda, vücut ısısının bir koyuna 39,7 °C diğerinde ise ısı artışında kritik seviye olan 40,2 °C’ye ulaştığı saptandı.
 
Yrd. Doç. Dr. Tahir Malas, deneyle ilgili şunları söyledi: “İnsanlarda koyunlara göre daha etkin bir ısı atımı olduğu için sıcaklık bu seviyelere çıkmıyor olabilir. Ancak ateşli hastalarda ve uzun süren tüm vücut MR’larında dikkatli olunması gerektiğini düşünüyorum. Amacımız, yaptığımız hayvan deneylerini ileride bilgisayar hesaplamaları yoluyla insan vücudu için tekrarlamak. O zaman MR’ın insan vücuduna olan etkisi hakkında daha kesin bilgiler söyleme imkânımız olacak.” Malas araştırma için Turgut Özal Üniversitesi liderliğinde Bilkent, ODTÜ ve Ankara Üniversitesi’nden değişik branşlarda akademisyenlerden oluşan bir ekip kurdu. Deneylerde Doç. Dr. Çağdaş Oto, araştırma görevlileri Volkan Açıkel ve Hamza Erguder deneylerde destek verdi.
 
Zaman

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.