Moskova'da ebru sergisi

Moskova'da ebru sergisi

Ebru sanatçısı Edip Asan'ın eserlerinden oluşan, "Dalgaların Çiçek Açması: Eski Sanat Ebru" sergisi, Moskova'da sanatseverlerle buluştu

Ebru sanatı Rusya'nın başkenti Moskova'ya taşındı. "Dalgaların Çiçek Açması: Eski Sanat Ebru" isimli sergi Rus sanatseverlere kapılarını açtı. Rusya'da faaliyet gösteren Türk-Rus Kültür Merkezi'nin yabancı eserler kütüphanesi işbirliği ile gerçekleştirdiği etkinlikte Türk ebru sanatçısı Edip Asan'ın eserleri sergilendi.

Sergide hazır bulunan sanatçı, katılımcılara ebru sanatının inceliklerini de aktardı. İki yıldır Moskova'da yaşayan Asan, her geçen gün daha fazla Rus'un ebruyla tanışmasında büyük pay sahibi. Edip Asan ebru sanatıyla ve çalışmalarıyla alakalı şu şekilde konuştu:

"Üzerinde çalıştığım bir proje vardı, ebru sanatı, art terapi. Buraya gelin burada çalışın dediler. Engellileri kapsayan ilgilendiren bir projeydi. Onları rahatlatmak ve mutlu etmek için hayata geçirilen bir projeydi. Teklifi aldıktan sonra geldim buraya. Burada çok güzel insanlarla, derin insanlarla tanıştık. Bu projenin bir parçası oldular, insanlar sürekli yeni fikirlerle geliyorlar, ebru sanatına olan fikirlerim değişti."

“OLAĞANÜSTÜ BİR SANAT”

Sergi, ebru sanatıyla ilk kez tanışan Rusları heyacanlandırdı. Sergiye katılan bir sanatsever hislerini şu şekilde ifade etti: "Bir süre önce İstanbul'daydım. Özellikle Topkapı Sarayı'na giderek farklı örnekleri incelemek istedim. Yüzlerce yıl öncesinden ebru örneklerini görme imkanım oldu. Olağanüstü bir sanat. Zaten ben bir sanat hocası olarak öğrencilerimle bu duygumu sürekli paylaşıyorum.
Aynı zamanda sanatın insanı tedavi eden özelliğiyle ilgili çalışmalarım var. Bu nedenle de sergiyi görmek istedim. Ebruyu bilen, seven insan daha duygusaldır. Kalbini diğer insanlara daha rahat açar. Ortak ebru çalışmalarımızda gördük ki katılımcılar ebruyla uğraşırken hata yapmaktan korkmuyor. Zevkle sarılıyor eserine. Sergide emeği geçenlere teşekkür ederim. Çünkü bu tür etkinlikler halklar arasında kültür köprülerinin kurulmasında büyük öneme sahip."

ÖĞRENCİLERİN MALZEME TEMİNİNDE ZORLANIYOR

Moskova'da ebru sevgisi yaşanan sıkıntılara rağmen büyümeye devam ediyor. Özellikle ebru çalışmaları için gereken malzemelerin temini yeni öğrenciler için büyük sorun teşkil ediyor. Boyadan, tekneye, taraktan terebentine kadar birçok malzeme Türkiye'den getiriliyor.
Son yıllarda internet üzerinden ürün satışı yapan sitelerin artması bu alandaki sıkıntıyı biraz da olsa gidermişe benziyor. Ancak farklı semtlerde açılan yeni kursların ve özel ders verenlerin sayısında artış yaşansa da, halen malzeme teminine dair bir adres yok. Bu soruna, Türk-Rus Kültür Merkezi'nin yetkilileri kısa süre içinde çözüm üreteceklerini belirtiyor.
Yabancı eserler kütüphanesindeki ''Dalgaların Çiçek Açması: Eski Sanat Ebru'' sergisi Ekim ayının sonuna kadar açık kalacak. Sergide ayrıca haftanın belirli günlerinde ebru sanatının inceliklerini gösteren atölye çalışmalarına da yer verilecek.

Kaynak: Kuzey Haber Ajansı

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.