Morgan Freeman: Din toplumları bir arada tutuyor, ümit veriyor

Morgan Freeman: Din toplumları bir arada tutuyor, ümit veriyor

Freeman: Tanrı var ama şeytan da var

Risale Haber-Haber Merkezi

40 günde 10 ülke gezerek 'Morgan Freeman ile Bizim Hikâyemiz'i çeken Oscarlı aktör ve yapımcı Morgan Freeman, barışı sağlamak için "Din nasıl bir çözüm sağlayabilir?" sorusuna cevap verdi.

HaberTürk'ten Sema Ereren'e konuşan Freeman'ın sözleri şöyle:

Bize dair her şey sorgulanacak belgeselde. Dünyadaki barışı sağlamak için “Din hem çıkış yolu olabilir hem de kaosun sebebi” deniyor. Din nasıl bir çözüm sağlayabilir?

İnsan doğası denge kurmayı gerektirir. Tanrı var ama şeytan da var.

Dünyanın bir gün savaşı sonlandırabileceğine dair umudunuz var mı? Drone’lardan bahsediyorsunuz mesela. Kontrolsüz teknolojiyi suçlamak mümkün mü yoksa savaşmak doğamızda mı var?

Birinci kural: Savaşmak doğamızda var. İkinci kural: Aramızda kavga etmeyeceğimiz tek bir zaman olacaksa o da kendi ellerimizle yaptığımız makinelerin bizi ele geçirdiği gün olacak. Yani kendi ellerimizle yaptığımız makineler bizi ele geçirdiğinde kavgamız son bulacak. Teknoloji daha çok ürkütücü geliyor. Yapay zekâ üzerine endişeleniyoruz, endişelenmeliyiz de. Zira bizden daha akıllılar çünkü duyguları yok.

Sizin özel hayatınızda dine bakış açınız nasıl? Bir de evinizde Kur'an olduğu doğru mu?

Pek çoğunuzla aynı şekilde düşünüyorum. Bir inançla büyüdüm. 13 yaşından sonra daha iyi anlamaya başladım dini ve inanmanın boyutunu. Hâlâ da bu yaşımda bir takım sorular kafamda döner durur. Bir de Karl Marx’ın din ile insanların daha kolay kontrol altında tutulabileceğine dair bir söylemi var, ben buna katılmıyorum. Aksine din toplumları bir arada tutmayı sağlayan, ümit veren bir olgu. Evet, evde kutsal kitaplarım var. Onlardan biri de Kur'an. Ama 4 ya da 5 tür İncil’im de var.

Peki inançlarımızın ve aşkın olmadığı bir dünya nasıl olurdu?

Düşünüyorum da... Öyle bir şey mümkün olur muydu bilemiyorum.

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.