Moldova'ya vize muafiyeti

Moldova'ya vize muafiyeti

Biyometrik pasaporta sahip olan Moldova vatandaşları yarından itibaren Schengen Bölgesi'ne vizesiz giriş yapabilecek

Avrupa Birliği (AB) ile vize liberalizasyonu sürecini başarıyla tamamlayan Moldova'nın, biyometrik pasaporta sahip vatandaşları, yarından itibaren kısa süreli seyahatlar için Schengen Bölgesi'ne girişte vize muafiyetinden yararlanacak.

Moldova için vize muafiyetinin devreye girecek olmasına ilişkin yazılı bir açıklama yapan AB Komisyonu'nun İçişlerinden Sorumlu Üyesi Cecilia Malmström, vize muafiyetinin Molodva için gerçeğe dönüşmesinden büyük memnuniyet duyduğunu belirtti. Malmström, "Bu karar, insanlar arası teması daha kolaylaştıracak, AB ile Moldova arasındaki iş bağlantılı ve sosyal, kültürel bağları daha da güçlendirecek" ifadelerini kullandı.

Moldova vatandaşları 2008'den bu yana Vize Kolaylaştırma Anlaşması'nın sağladığı olanaklardan yararlanıyordu. Moldova ile AB arasında, nihai hedefi vize muafiyeti olan Vize Diyaloğu süreci ise 2010'da başladı. Moldova'nın bu süreçte üzerine düşenleri yerine getirerek çeşitli alanlarda AB tarafından talep edilen kapsamlı reformları yerine getirmesi üzerine, AB Komisyonu'nun önerisiyle, Avrupa Parlamentosu ve AB Konseyi vize muafiyetine yeşil ışık yaktı.
Kısa süreli Schengen vizesi için Moldova'dan AB'ye yapılan başvurular yıllık 50-55 bin arasında seyrediyordu. AB'nin Moldova'dan yapılan vize başvurularını reddetme oranı da 2010'daki yüzde 11,4 düzeyinden 2013'te yüzde 4,8 seviyesine gerilemişti.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.