Mobilyacıdan ‘taksit sınırlaması’ uyarısı: Satıcılar senede dönecek

Mobilyacıdan ‘taksit sınırlaması’ uyarısı: Satıcılar senede dönecek

İstanbul Ağaç Mamulleri ve Orman Ürünleri İhracatçı Birliği Başkanı Abdullah Tever, kredi kartında taksit sınırlamasının mobilya sektörüne darbe vuracağını vurguladı. Satışların yüzde 25 ineceğini dile getiren Tever, “Satıcılar bu açığı kapama adına sened

 Tever, mobilya sektörünün 190 ülkeye ihracat yaptığını, ilaveten yeni bölge ve ülkelere yöneldiğini de anlattı. Tever, şöyle devam etti:

“İhracat yaptığımız ilke 5 ülke Irak, Azerbaycan, Libya, Gürcistan ve Almanya. Lakin daha çok ihracat için doğal olarak yeni bölgelere açılmamız gerekiyor. Afrika bu anlamda mühimdir. Fas, Tunus, Cezayir. Gana, Togo ve Benin bizler için yeni ticaret ülkeleri olabilir. Bu aralar İran’da da bir yoğunluk var.”

Sektör rakamlarına değinen İstanbul Ağaç Mamulleri ve Orman Ürünleri İhracatçı Birliği Başkanı, şunları kaydetti:

“2013 Ocak ayı ihracatımız 309 milyon dolardı. 2014 Ocak ayında ise bu rakamın 363 milyon dolara dayandığını görüyoruz. Bu sene için ihracat hedefimiz 5 milyar 200 milyon dolar. Bu hedefi yakalayacağımızdan şüphem yok. Ağaç ve orman ürünleri sektörünün büyümesi devam edecek. 2023 için hedefimiz senelik olarak yüzde 13,7 ihracat artışını yakalamak. Bu durumda sektör olarak 2023’te 16 milyar dolar ihracat tutturmamız hayal olmaz.”

DÜNYA MOBİLYA SEKTÖRÜ ÇİN’DE BULUŞUYOR

Abdullah Tever, Çin’de yapılacak 5. CIFF 2014 Uluslar arası Mobilya Fuarı’nın önemli olduğunu belirtti. Ayrıca “ 18-22 Mart 2014 tarihli fuara 22 firmamız ile katılıyoruz. Bu sene burada 5’inci fuarımız olacak.” dedi. Dünya mobilya sektörünün ihracat rakamlarına temas eden Tever, “ 2012 verilerine göre Çin’in mobilya üretimi 181 milyar dolar. İhracatı 48 milyar dolar. Ardından 21,7 milyar dolar üretim ile Almanya geliyor. Bu ülkenin ihracatı 10,6 milyar dolar. İtalya’nın üretimi 19,7 milyar dolar, ihracatı 10,2 milyar dolar. Polonya’da 9,1 milyar dolar üretim, 7,7 milyar dolar da ihracat var. Türkiye’de üretim 5 milyar 630 milyon dolar. Biz bu rakamın yüzde 28’ini ihraç ediyoruz. Yani hemen hemen 2 milyar dolar.” açıklamalarında bulundu.

“BİR İTALYA OLAMASAK DA TASARIMDA BAŞARI ELDE EDEBİLİRİZ”

Türkiye mobilya sektörü için tasarımın öneminden söz eden Tever, “Tasarımda eğitim çok önemli. Ancak burada çok başarılı ülkeler var. Baka baka da öğrenebiliriz, üzerinde geliştirmeler yapabiliriz. Bir İtalya olamasak da, Fransa’nın, Almanya’nın ardından gelebiliriz. Biz de tasarım adına Karton Ambalaj tasarım yarışması yapıyoruz. Bu sene 3’üncüsünü yapacağız. Yarışmada derece elde eden lisans ve lisansüstü öğrencilerini yüzde 100 bursla Avrupa’ya eğitime gönderiyoruz. 2014’te ayrıca hangi okuldan en fazla müracaat varsa, bu okula bir plotter cihazı hediye edeceğiz.” ifadelerini kullandı.

Cihan

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.