Mobilya ve beyaz eşyada 'indirimli satışlar' sürüyor

Mobilya ve beyaz eşyada 'indirimli satışlar' sürüyor

Mobilya ve beyaz eşyada iç piyasayı canlandırmak için başlatılan vergi indirimi uygulamasının sona ermesine rağmen söz konusu ürünlerde vergi farkı fiyatlara yansıtılmadı.

İç piyasayı canlandırmak için mobilya ve beyaz eşyada uygulanan KDV ve ÖTVindiriminin sona ermesine karşın, söz konusu sektörlerde vergi farkları fiyatlara yansıtılmadığı gibi kampanyalar da sürüyor.

Mobilya Sanayi İş Adamları Derneği (MOBSAD) Yönetim Kurulu Başkanı Nuri Gürcan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, KDV indirimiyle geçen 8 aylık süreçte satışların yüzde 30 arttığını, mağazalarda ciddi hareketlilik yaşandığını söyledi.

"Tabii ki isteğimiz yüzde 8'lik KDV oranının tekstilde olduğu gibi mobilyada da kalıcı olmasıydı." diyen Gürcan, mobilyacılar olarak sektörü dinamik tutmak için yüzde 10 KDV farkını henüz fiyatlarına yansıtmadıklarını bildirdi.

Gürcan, "Yüzde 10'luk fiyat farkını hala yansıtmadığımız için mağazalarımızda canlılık devam ediyor. Müşteriler gelip ürünleri inceliyor, fiyat soruyor, alışveriş yapıyor." dedi.

Birçok firmanın da KDV indiriminin yanı sıra ek kampanyalar sunduğunu dile getiren Gürcan, "KDV indirim süreci, satışlarımıza yüzde 30'luk bir artış sağladığı gibi Türkiye ekonomisinin kasasına yaklaşık 1 milyar liralık bir bütçenin girmesine katkı sundu. 8 ayda en çok kanepe, tekli koltuk gibi oturma grupları satıldı. İç piyasayı canlı tutmak için bir süre daha mobilya fiyatlarında zam söz konusu olmayacak." diye konuştu.

"Aralık ayına kadar KDV farkını yansıtmayacağız"

Ankara Mobilyacılar Lakeciler Esnaf ve Sanatkarlar Odası Genel Sekreteri Sinan Çiftçi de mobilya fuarlarının başladığına işaret ederek, aralık ayına kadar KDV farkını fiyatlara yansıtmayacaklarını söyledi.

KDV indirimi döneminde müşteri talebinin yoğun olduğunu belirten Çiftçi, bu tarz uygulamaların kapsamı genişletilerek mobilya üretiminde kullanılan alt ürün gruplarında da hayata geçirilmesinin, sektöre ve tüketiciye daha karlı dönüşü olacağını vurguladı. Çiftçi, el işçiliği üretiminde KDV'nin sıfıra çekilmesini istedi.

"Eylülde vergisiz alınan ürünlerde fark konulmayabilir"

Türkiye Beyaz Eşya Sanayicileri Derneği (TÜRKBESD) Yönetim Kurulu Başkanı Ergün Güler, vergi indirimi uygulamasında sürenin yasal olarak sona ermesinin ardından beyaz eşya satışlarında ÖTV farkının eklenip eklenilmemesi konusunda her şirketin münferit hareket ettiğini söyledi.

Güler, "Vergi, günün sonunda fiyatın vazgeçilmez parçası ve maliyetin en önemli unsuru. Ekim itibarıyla vergi artışı oldu. Biz bunun etkisini enflasyonda da göreceğiz. Merkez Bankasının açıklayacağı ekim ve kasım enflasyonunda bunu göreceğiz." dedi.

Başkan Güler, şu ifadeleri kullandı:

"Piyasadaki perakendeciler eylül ayında ürünleri vergisiz aldığı için o malı münferit uygulamalar ve inisiyatiflerle ÖTV farkını koymadan satabilir ama bu münferittir ve perakendecinin inisiyatifiyle gerçekleşmiştir. Şu ana bakarsanız, bu vergi fiyatlara yansıtılmak zorunda. Kimse, 'ben yansıtmıyorum.' diyemez. Devlet bunu alıyor çünkü. Üreticilerin hepsi maliyet baskısıyla karşı karşıya. Son dönemde emtia fiyatları yüzde 20 ile yüzde 40 arasında arttı. Döviz kurunda da artış var. Bu artışların maliyet bazına bakarsanız yüzde 40. Beyaz eşya satış fiyatına direkt böyle etkisi olmaz ama son dönemde maliyet baskısı var."

"Küçük elektrikli ev aletlerinde de indirim sürüyor"

Züccaciyeciler Derneği (ZÜCDER) Başkanı Ömer Ertuğrul Erdoğan da beyaz eşya ile elektrikli küçük ev aletlerinde de yüzde 6,7 olan Özel Tüketim Vergisi'nin (ÖTV) 8 ay boyunca sıfırlandığını anımsatarak, kendilerinin ÖTV'nin süresiz kaldırılmasını ve KDV'nin yüzde 18'den yüzde 8'e indirilmesini talep ettiklerini belirtti.

ÖTV nedeniyle küçük ev aletlerinde çifte vergilendirme olduğunu ve bunun satışlara olumsuz yansıdığını ifade eden Erdoğan, "Bu 8 aylık ÖTV'siz süreç sektörümüz açısından önemliydi." dedi.

Erdoğan, ÖTV'nin sıfırlandığı dönemde küçük elektrikli ev aletleri satışında yüzde 25'lik artış yaşandığına dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Tüm elektrikli gruplarımızda artış yaşandı ancak en çok su ısıtıcısı, el blenderı, mikser, çay-kahve makinesi gibi ürün gruplarının satışlarında yükseliş meydana geldi. İç pazarda yaşanan bu dinamizmi canlı tutabilmek için geri gelen ÖTV tutarını, sektör temsilcileri daha satış fiyatlarına yansıtmadılar. Hatta öyle ki geri gelen ÖTV fiyatlara yansıtılmadığı gibi birçok firma bu sıralar yüzde 70'e varan indirim kampanyalarına devam ediyorlar. İhracatta yaşadığımız başarıyı iç pazardaki satışlarımızda da sürdürebilmek için sektör temsilcileri indirimli satış fiyatlarına devam edecek."

Ankara'da Antares AVM'de beyaz eşya bayi işleten Birol Şener de ÖTV indirimiyle satış hacimlerinin arttığını belirterek, "Beyaz eşya almayı düşünmeyen fakat indirimle ürünlerini değiştirme fikri olan insanlar ürününü değiştirdi." dedi.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.