Mobil abonesi 72 milyonu aştı

Mobil abonesi 72 milyonu aştı

Türkiye’de internet ve mobil teknolojilere yatırımlar kısa sürede meyvelerini verdi.

 Mobil abone sayısı 72 milyonu aşarken, bunun 61 milyonunu 7,7 milyar liralık yatırımın yapıldığı 3G hizmeti kullanıcıları oluşturdu. Karayolunu 4'e katlayan fiberle toplam internet abonesi 44 milyonu geçti.

Hükümetin, yatırımcıların önünü açması ve sağladığı destekler bilişim ve telekom piyasasında kalıcı ve büyük yatırımları da beraberinde getirdi. Son yıllarda gerçekleştirilen yatırımlar da meyvelerini vermeye devam ediyor. Türkiye'de mobil abone sayısı 72 bini aşarken, bunun sadece 61 milyonu halk arasında 3G olarak bilinen üçüncü nesil telekomünikasyon kullanıcılarından oluştu. İnternet abone sayısı da 2008 yılından bu yana 7 kat artışla 44 milyonu geçti. Türkiye'deki sektöre ilişkin bilgiler veren Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Feridun Bilgin, 2009'da hizmete sunulan 3G'de (üçüncü nesil telekomünikasyon hizmeti) abone sayısının 61 milyonu aştığını bildirdi.

İNTERNETTE 7 KAT ARTIŞ

Bakan Bilgin, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından hazırlanan “Türkiye Haberleşme Sektörü 2015 Yılı 2. Çeyrek Pazar Verileri Raporu”nda yer alan rakamları açıkladı. Bilgi teknolojileri ve iletişim sektörünü stratejik sektör olarak gördüklerini belirten Bilgin, Türkiye'nin son 13 yılda sektörde hızlı bir büyüme trendi yakaladığını belirtti. Bilgin, BTK'nın 2015 yılı 2. çeyrek pazar verilerine göre internet abone sayısı ve internet kullanımının artmaya devam ettiğine dikkati çekti. Bilgin, “Genişbant internet abone sayısı 2015 yılı ikinci çeyrek sonu itibarıyla 44 milyonu aştı. 2014 yılı ikinci çeyrekte 37 milyon olan genişbant internet abone sayısının bir yılda 7 milyondan fazla arttığı görülüyor. 2008 yılında ise sadece 6 milyon olan genişbant internet abone sayısının ise 7 kattan fazla artış gösterdiği görülmektedir” dedi.

HER ÇEYREKTE ABONE SAYISI ARTIYOR

2009 yılının Temmuz ayında vatandaşların hizmetine sunulan 3G'de 6 yılın geride kaldığını hatırlatan Bilgin, şu değerlendirmelerde bulundu: “Türkiye'yi 2009 yılında 3G hizmeti ile tanıştırdık. 2015 yılı Haziran ayı sonu itibarıyla 61 milyon 76 bin abone 3G hizmetini kullanmaktadır. Mobil bilgisayardan ve cepten internet abone sayısı bir önceki çeyreğe göre yaklaşık yüzde 4, bir önceki yılın aynı dönemine göre ise yüzde 24 oranında artarak 35 milyon 298 bin rakamına ulaştı.”

YATIRIMLAR ARTIYOR

Bakan Bilgin, 2009 yılında 3G yetkisi verilen 3 operatörün yaptığı yatırımlar hakkında da bilgi verdi. Bilgin, yetkilendirmenin yapıldığı 2009'da 4,6 milyar lira yatırım yapan operatörlerin 2014 yılında ise 3G'ye 3,1 milyar liralık yatırım yapıldığını vurguladı.

MOBİLDE % 65 ARTIŞ

Abone başına sabit ve mobil internet kullanım miktarında ise büyük bir fark olduğuna işaret eden Bakan Bilgin şöyle konuştu: “Bir sabit internet abonesinin aylık kullanım miktarı ortalama 56 GB iken mobil abonenin aylık kullanım miktarı ise ortalama 1,2 GB seviyesinde. Buna göre, 2015 yılı ikinci çeyreğinde sabit genişbant abonesi, mobil genişbant abonesinin yaklaşık olarak 46 katı kadar bir kullanım yapmaktadır."

72 MİLYON MOBİL

Bakan Bilgin, mobil telefon abone sayısındaki artışın 2015 yılının 2. çeyreğinde de devam ederek, bu yılın haziran ayı sonu itibarı ile Türkiye'deki mobil telefon abone sayısının 72 milyon 174 bine ulaştığını bildirdi.

Konuşmada Avrupa'da birinciyiz

2015 yılı ikinci çeyrekte toplam mobil trafik miktarının 56,4 milyar dakika, sabit trafik miktarının ise 2,9 milyar dakika olduğunu açıklayan Bakan Bilgin, “İkinci çeyrekte aylık mobil kullanım süresi 399 dakika oldi. Bu rakamlara göre Türkiye, Avrupa'da mobille en çok görüşme yapan ülke oldu” dedi.

85 milyon numara taşındı

Bakan Feridun Bilgin, taşınan numaralardan da bahsetti. Bilgin, şunları söyledi: "31 Haziran 2015 itibariyle 85 milyon 402 bini aşan numara taşıma işlemi gerçekleştirildi. Ancak, ikinci üç aylık dönemde numara taşıma, bir önceki üç aylık döneme göre yüzde 6,7 azalışla 3,05 milyon oldu."

Yeni Şafak 


 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.