Mısır’dan Gazzeli yaralılara 72 saat

Mısır’dan Gazzeli yaralılara 72 saat

İsrail saldırısının 5. gününde hayatını kaybedenlerin sayısının 120'yi, yaralıların sayısının 1000'i geçtiği Gazze Şeridi'ne sınır kapısı olan tek ülke Mısır, tepkiler sonrasında Gazzelileri bir nebze olsun rahatlatacak bir karar aldı.

İsrail'in kendi vatandaşlarının güvenliğini bahane ederek bölgeyi hava, deniz ve karadan vurmaya başladığı ilk gün yaralıların Mısır'a geçişine kısa süreliğine izin verdikten sonra kapıyı tekrar kapatan Kahire yönetimi geri adım attı. Refah Sınır Kapısı'nın dünden itibaren, yine yalnızca yaralılar için geçerli olmak üzere, 3 günlüğüne açıldığı açıklandı. Ülkede 3 Temmuz'da gerçekleşen askeri müdahale sonrasında Gazze ile sınır kapısı kapatılmış, geçişler özel izne bağlanmıştı.         
 
Abluka ve ateş altındaki Gazze'nin dış dünyaya tek çıkış noktası olan Mısır'daki Refah Sınır Kapısı, geçtiğimiz salı günü Gazzeli yaralıların geçişi için açılmış ancak Mısır hükümeti bir gün sonra sebep bildirmeksizin geçişleri yeniden yasaklamıştı. Sivil toplum kuruluşlarından gelen tepkiler üzerine ise dün kapı tekrar açıldı. Filistin'in Kahire Büyükelçiliği'nden yapılan açıklamada, Kahire yönetiminin,  Refah Sınır Kapısı'nı Gazze Şeridi'nden gelecek yaralılar için üç günlüğüne açma kararı aldığı duyuruldu. Açıklamanın devamında, Mısır Sağlık Bakanı Muhammed Sultan'ın, heyetle birlikte Refah Sınır Kapısı'na gideceği ve Gazze'den gelecek ilk yaralı kafilesini karşılayacağı da belirtildi. Açıklamaya göre, ambulanslarla birlikte 15 doktor da sınır kapısında hazır bulunacak ve hafif yaralılara ilk müdahale burada yapılacak. Bu Filistinliler daha sonra Sina yarımadasındaki Ariş ve Refah kentlerindeki hastanelerde tedavi altına alınacak. Ağır yaralı hastalar ise başkent Kahire'deki tam teçhizatlı hastanelere nakledilecek.
 
Öte yandan, Mısır Savunma Bakanı Orgeneral Sıdkı Subhi yayınladığı bir açıklamada Gazzelilere 500 ton gıda ve tıbbi malzeme gönderilmesi yönünde talimat verdiğini duyurdu. Yardım kararını, 3 Temmuz askeri müdahalesinin başaktörü ve yeni seçilen Cumhurbaşkanı Abdülfettah el Sisi'nin direktifi doğrultusunda aldığını belirtti. Açıklamada, Sisi'nin İsrail'in saldırılarını durdurmak için diplomatik çabalarının devam ettiği de ifade edildi. İsrail'in Gazze'ye uyguladığı katliama sessiz kalmakla eleştirilen Arap Birliği de saldırının 5. gününde harekete geçti. Birlik, üye ülkelerin dışişleri bakanlarını, acil olarak pazartesi günü Kahire'deki merkez binasına davet etti.
 
Zaman

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.