Mısır'daki idam kararlarına tepkiler sürüyor

Mısır'daki idam kararlarına tepkiler sürüyor

Mısır'da darbe karşıtlarına verilen idam cezaları birçok ilde düzenlenen gösterilerle protesto edildi.

Cuma namazı sonrası Ulucami önünde bir araya gelen 72 sivil toplum kuruluşu üyeleri Mısır'da darbe karşıtlarına verilen idam cezalarına tepki göstermek için Dağkapı Meydanı'na yürüdü.

"Müslümanız kardeşiz, idamla bitmeyiz", "Şeyh Sait'in torunlarından Mısır'ın kutlu direnişine selam olsun" döviz ve pankartlarıyla yürüyen grup, Müslüman Kardeşler Teşkilatı lehine sloganlar attı. Temsili dar ağacının da bulunduğu protestoda kimi grup üyeleri beyaz kefen giyerek ilmiği boynuna geçirdi.

Yürüyüşün ardından sivil toplum kuruluşları adına açıklamayı okuyan Mehmet Duyu, "Türkiye'deki twitter yasağına tepki verip de darbeler, katliamlar ve idam fermanlarına karşı sessiz kalmaları, gelecek nesilleri için büyük bir utanç kaynağı, alınlarında kara bir leke ve elbetteki bir travmaya sebep olacaktır" diye konuştu.

İzmir

İzmir'de Mustazaflar Cemiyeti İzmir Şubesi üyeleri, Cuma namazı sonrası Konak Meydanı'ndaki Tarihi Yalı Camisi önünde toplandı. Grup, Mısır'ın seçilmiş son cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin posterlerini açtı, Rabia işareti yaparak slogan attı.

Grup adına açıklama yapan Mustazaflar Cemiyeti İzmir Şube Başkanı Cemil Genç, Mısır halkının son bir yıldır acılar çektiğini, büyük bir imtihandan geçtiğini dile getirdi. Darbe sonrasında haklarını barışçıl gösteri yaparak arayan kişilerine üzerine ateş açıldığını, binlerce masum insanın katledildiğini ifade eden Genç, zindanlara atılan bir çok kişi hakkında ise idam kararları verildiğini kaydetti.

Yalova

Yalova Gönüllü Sivil Toplum Kuruluşları Platformu (GÖNÜLDER) üyeleri de idam cezalarını protesto etti.

Merkez Cami önünde toplanan grup adına hazırlanan basın açıklamasını okuyan Sabri Kan, söz konusu kararı herkesin protesto etmesi gerektiğini söyledi.

Darbeciler aleyhine slogan atan grup, GÖNÜLDER Başkanı Hacı Ömer Anlayışlı'nın dua ettirmesinin ardından dağıldı.

Gaziantep

Gaziantep'te Peygamber Sevdalıları Platformu üyesi bir grup, cuma namazı sonrası Balıklı Meydanı'nda toplandı.

Grup adına açıklama yapan Mehmet Faim Doğan, Mısır halkının katil darbeci rejim tarafından idamlarla korkutulmaya çalışıldığını ifade etti.

Müslümanların Mısır'daki kardeşlerinin yanında yer aldığını vurgulayan Doğan, şunları söyledi:

"Mısır'daki cuntacıların emir eri mahkeme tarafından verilen keyfi idam kararlarını bir küstahlık olarak görüyoruz. Söz konusu kararların adil yargılanma ilkesi başta olmak üzere, evrensel hukukun bütün ilkelerinin çiğnenmesi sonucunda alındığı ayan beyan ortadadır. Üstelik bu kararların temel insan ahlakına ve sağduyuya da taban tabana zıt olduğu aşikardır."

Doğan, Batılı ülkelerin Mısır'daki darbe ve hukuksuzluklara göz yumduğunu dile getirdi.

Grup, açıklamanın ardından dağıldı.

Şanlıurfa

Şanlıurfa'da da İkra Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği öncülüğünde Sulu Camisi önünde toplanan vatandaşlar, Mısır'ın seçilmiş son cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin posterlerini açtı, Rabia işareti yaparak slogan attı.

Dernek üyesi Abdurrahim Sımak, yaptığı açıklamada, Mısır halkının darbeye karşı ahlaki direniş gösterdiğini belirtti.

Sisi cuntasının uyduruk gerekçelerle zindanlara doldurduğu Mısır halkını katletmeye başladığını ifade eden Sımak, şunları kaydetti:

"Mısır halkının tercihi ile iktidara gelen hükümeti seçimle iktidardan uzaklaştıramayacağını bilen zorba güçler, sözde demokrasi ve insan hakları havarisi ABD, siyonist İsrail ve onların İslam coğrafyasındaki kuklalarının desteğini alarak binlerce Müslümanı katletti, binlercesini de komik gerekçelerle zindanlara hapsetti."

Açıklamanın ardından gruptan bazılar kefen giyerek dar ağacı kurdu.

Erzincan

Erzincan Sivil Toplum Kuruluşları Yardımlaşma ve Dayanışma Platformu (ESTOYAD), Mısır'da darbe karşıtlarına verilen idam cezalarını protesto etti.

Cumhuriyet Meydanı'nda toplanan, 40 sivil toplum kuruluşunun oluşturduğu platformun üyeleri, dua etti.

Grup adına hazırlanan basın açıklamasını okuyan Erzincan Dayanışma Vakfı Başkanı Murat Aykal, ESTOYAD olarak Mısır'da darbe karşıtlarına verilen idam kararını kınadıklarını bildirdi.

Mısır'da darbe mahkemesinin, sözde iki hukuki karara daha imza attığını söyleyen Aykal, şöyle konuştu:

"Minya Ceza Mahkemesi, 529 darbe karşıtı eylemciden 37'sinin idamını nihai olarak onaylarken 492 sanığın çoğunun da cezalarını müebbet hapse çevirdi. Aynı mahkeme, aralarında Müslüman Kardeşler Teşkilatı Rehberlik Konseyi Başkanı Muhammed Bedii'nin bulunduğu darbe karşıtı 683 kişi hakkında da idam kararı verdi. İnsanlığa ve hukuka aykırı bu kararları kınamak, Mısırlı mazlum kardeşlerimizin sesine ses katabilmek için tüm vicdan sahiplerini harekete geçmeye davet ediyoruz."

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.