Mısır'daki idam kararına protestolar

Mısır'daki idam kararına protestolar

Mısır'da darbe karşıtı 528 kişiye "şiddete teşvik" suçlamasıyla idam cezası verilmesi yönündeki karar Diyarbakır ve Sakarya'da protesto edildi.

Diyarbakır'da Özgür Düşünce ve Eğitim Hakları Derneği (Özgür-Der) üyeleri, Mısır'da darbe karşıtı 528 kişiye "şiddete teşvik" suçlamasıyla idam cezası verilmesi yönündeki karara tepki gösterdi.

Yenişehir ilçesindeki AZC Plaza önünde bir araya gelen ve "Cuntanın idam kararı İslami direnişi yıldıramaz", "Bütün ümmet tek yürek" yazılı dövizler taşıyan Özgür-Der üyeleri, Türkçe ve Kürtçe, "İhvan'ın direnişi, ümmetin direnişidir" sloganları atarak, kararı protesto etti.

Özgür-Der Şube Başkanı Koç, burada yaptığı açıklamada, "Vicdan ve insaf sahibi herkesi özgürlük ve adalat talebiyle ayaklanan mazlum halkların yanında olmaya, rabia direnişini sahiplenmeye ve darbeye direnen Mısır halkını yalnız bırakmamaya davet ediyoruz. Sisi cuntasının bu zulmü, zaten meşru hiç bir temeli bulunmayan bu darbe zemininin çatırdadığının somut bir işareti olsun inşallah." şeklinde konuştu.

Özgür-Der Şube Sekreteri Mehmet Deniz ise Diyarbakırlı Müslümanlar olarak İhvan'a karşı gerçekleştirilen bu hukuksuzluğu, saldırıları, bir komediden farksız olan idam kararını şiddetle kınadıklarını bildirdi.

Saadet Partisi Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkan adayı Fesih Bozan da Mısır'da darbe karşıtı 528 kişiye idam cezası verilmesi yönündeki karara tepki gösterenlere destek verdi.

Sakarya'da protesto

Adapazarı Kültür Merkezi (AKM) önünde bir araya gelen Mısır Dayanışma Platformu üyeleri de "Mısır halkının kıyamına bin selam" ve "Zulüm ve işbirlikçiliğe karşı, direniş, adalet, özgürlük" yazıyı pankartlar açtı. İdam kararını protesto eden sloganlar atan gruptakilere yoldan gecen vatandaşlar da Rabia işareti yaparak destek verdi.

Burada grup adına basın açıklaması yapan Yahya Öztürk, verilen idam kararının vicdana sığmadığını anlattı.

Söz konusu kararı "utanç verici" olarak nitelendirdiklerini vurgulayan Öztürk, bu karar karşısında Müslüman Kardeşler'e destek vermeye devam edeceklerini söyledi.

Mısır'da üniversite öğrencilerinden protesto

Mısır'da ise üniversite öğrencileri, Kahire Üniversitesi'nin giriş kapısı önünde toplanarak, 528 kişiye idam cezası verilmesini protesto etti.

Darbe karşıtı gösterilerin odağındaki Nahda Meydanı'na doğru yürüyüşe geçen protestocu öğrenciler, asker ve polis karşıtı sloganlar attı.

İdam kararları ayrıca, Kahire'deki Ezher Üniversitesi, El-Garbiyye ilindeki Tanta Üniversitesi ve Eş-Şarkiyye ilindeki Zagazik Üniversitesi'nde de protesto edildi. Gösterici öğrenciler, idam kararına karşı çıkarak arkadaşlarının gözaltına alınmasına tepki gösterdi. Polis ve asker karşıtı sloganlar atan öğrenciler, Rabia İşareti yaptı.

Öte yandan, Rabiatul Adeviyye Meydanı'nda eylem yapmak isteyen gruba, güvenlik güçleri engel oldu. Grup, polis ve askerler tarafından dağıtıldı.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.