Mısır'daki idam kararı dehşete düşürdü

Mısır'daki idam kararı dehşete düşürdü

529 Müslüman Kardeşler üyesine verilen idam cezası tartışılıyor

Mısır Dışişleri Bakanı, Fransız Le figaro gazetesine verdiği mülakatta idam kararıyla ilgili yöneltilen bir soruya, idam kararının önemli ama nihai olmadığını ve sürecin devam ettiğini söyledi. Nebil Fehmi, "Eğer karar kesinleşirse 529 sanığın içerik ve şekil yönünden iki kere yeniden yargılama talep etme hakları var. Gelecek cumhurbaşkanı onlar hakkında af kararı verebilir. Bu daha başlangıç" dedi.

İdam kararına farklı kesimlerden tepkiler de gelmeye devam ediyor. Mısır Anayasa Komisyonu üyesi Kemal Hilbavi, idam kararlarından dolayı "dehşete düştüğünü" söyledi.

Hilbavi "Kararı inceleyecek Mısır Müftüsü Dr. Şevki Allam, anayasayı yazanlardan biri olarak onay vermeden önce iyice düşünmelidir" dedi.

Anayasa uzmanı Şevki Seyyid de 529 kişi hakkında verilen idam kararının nihai bir karar olmadığını ve dolayısıyla bu kadar ‘gürültüyü' gerektirmediğini söyledi.

Seyyid, müftünün görüşünün alınmasıyla kararın infaz edilmesinin arasında fark olduğunu belirtti.

Kanuni dayanağı yok

Kahire Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı ve ceza hukuku uzmanı Mahmud Kebiş, idam kararının doğru olmadığını ve kanuni hiçbir dayanağı bulunmadığını dile getirdi.

Mısır’da Rabia Meydanı'ndaki gösterilerin bastırılmasından sonra şiddet eğilimi arttı.

Arap Haklar ve Özgürlükler Derneği en büyük toplu idam kararı olarak tanımladığı kararı durdurulması için herkese çağrı yaptı. Dernek, Mısır Müftüsü’ne, manevi gücünü kullanarak sanıkları affetmesi çağrısında bulundu.

İnternet üzerinden organize olarak uluslararası insan hakları savunuculuğu yapan AVAAZ Hareketi, internet sayfasında Mısır’daki idamların durdurulması için imza kampanyası başlattı.

Arabi21 isimli internet sitesi, Müslüman Kardeşlerin siyasi kolu olarak bilinen Hürriyet ve Adalet Partisi’nin bir grup avukatı ile beraber, Afrika İnsan Hakları Komiserliği'ne, 529 kişi hakkında verilen idam kararının acilen durdurulması için başvurdu. Bu arada Afrika Birliği’nden bir heyet de konuyla ilgili Mısır’a bir ziyaret gerçekleştiriyor.

Londra merkezli Avukatlar Müessesesi 8 Nisan Salı günü yayımladığı bildiride, Afrika Birliği’nin daha önce idam cezalarının ertelenmesi yönünde ilke kararı aldığını ama bu kararın Mısır’daki askeri rejim tarafından görmezden gelindiğini bildirdi. Müessese Mısır yönetiminin daha önce görülmemiş derecede şiddete başvurduğunu da dile getirdi.

Hürriyet ve Adalet Partisi, 8 Nisan Salı günü Müslüman Kardeşler Teşkilatı lideri Muhammed Bedii’nin Mısır halkına yönelik sesli mesajını yayınladı. Bedii mesajında, Mısır halkının darbecilere karşı vermiş olduğu mücadeleyi övdü.

Al Jazeera

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.