Mısır'da ölü sayısı 21'e yükseldi

Mısır'da ölü sayısı 21'e yükseldi

Mısır'da, 25 Ocak Devriminin 4. yılında, rejim karşıtlarının düzenlediği protestolara polisin müdahalesi sonucu 21 kişi öldü, 82 kişi yaralandı.

Mısır Sağlık Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, ülkenin çeşitli kentlerinde geçtiğimiz cuma gününden bu yana devam eden olaylarda 3'ü asker, 1'i polis 21 kişinin yaşamını yitirdiği, 82 kişinin de yaralandığı bildirildi.

Bakanlık, daha önce 3'ü asker, 16 kişinin öldüğünü ifade etmişti.

Protesto gösterileri

Başta Kahire olmak üzere, Giza, Şarkıye, Garbiye, Dimyat, Bahira, Kalyubiye, Minya, Feyyum, Beni Süveyf, Süveyş kentlerinin çeşitli noktalarında gösteriler düzenlendi. 

Başkent Kahire'nin Matariye ve Aynu'ş-şems bölgelerindeki gösterilere çok sayıda kişi katıldı. Polisin müdahale ettiği gösterilerde ölü ve yaralılar oldu. 

Gösterilerin hala devam ettiği Matariye'de, güvenlik güçleri, grupların dağılması için sert müdahalelerde bulundu. Göstericilerle polis arasında çıkan çatışmalar sürüyor.

AB'den çağrı

Öte yandan Avrupa Birliği'nden (AB) Mısır'da taraflara teenni çağrısında bulunuldu.

AB Dışişleri Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, yazılı açıklamasında, "Tüm taraflara teenni göstermeleri çağrısı yapıyorum. Barışçıl gösteri hakkı güvence altına alınmalıdır ve diyalog tek çıkış yoludur" ifadelerini kullandı.

Kanada'da üç miting

Kanada'nın üç ayrı şehrinde de protesto mitingleri düzenlendi.

Mitingler, kısa adı ECCD (Egyptian Canadian Coalition for Democracy) olan Demokrasi için Mısırlı Kanadalılar Koalisyonu tarafından organize edildi. Toronto'da Dundas Meydanı'nda eksi 25 derece soğukta yapılan mitingde, çocukları ile meydanda toplanan Mısırlılar, Mısır bayrakları, darbe karşıtı gösterilerde hayatını kaybedenlerin posterleri ve "Rabia işareti"nin yer aldığı dövizlerle darbeyi ve Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi'yi protesto etti.  Toronto'da yaşayan bir grup Türk de mitinge destek verdi.

Toronto'daki gösterinin organizatörü ECCD Toronto Direktörü Muhammed Bakr, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Buraya gelirken 15 kişiyi daha öldürdüler. Sayının artmasından endişe ediyoruz. Sisi gitmediği sürece, Mısır'ın umut verecek bir geleceği yok. Mısır'a demokrasi yeniden gelene dek, mücadelemize devam edeceğiz. Kanada Hükümeti'nin de, Mısır'da demokrasi mücadelesi verenlere destek vermemesini kınıyoruz" dedi.

Gösteriye katılan Kanada Türk Platformu Toronto Direktörü Ahmet Cengizhan Dereci ise "Mısırlı kardeşlerimiz, bir zamanlar bizim yaşadığımız sıkıntıları yaşıyorlar. Onları bu mücadelelerinde yalnız bırakmamak ve destek olmak için geldik" diye konuştu.

ECCD tarafından federal başkent Ottawa ile Alberta eyaletinin Calgary kentlerinde de protesto gösterileri düzenlendi. Gösteriler süresince halka, Mısır'daki darbe ve sonrasında yaşanan anti-demokratik uygulamaları anlatan yazılı dökümanlar da dağıtıldı. Toronto'daki gösteriye gelen bir grup Sisi yanlısı kadın ise ECCD temsilcileri ile bir süre tartıştıktan sonra meydanı terketti.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.