Mısır'da İdam cezasına tepkiler sürüyor

Mısır'da İdam cezasına tepkiler sürüyor

Mısır'da darbe karşıtı 528 kişiye idam cezası verilmesi sivil toplum kuruluşlarının ve akademik çevrelerin tepkisine neden oluyor.

Uluslararası Af Örgütü Mısır uzmanı Nicholas Piachaud, idam cezası kararının, Mısır'ın adalet sisteminin yetersizliğini ve ayrımcı yapısını ortaya çıkardığını söyledi.

Piachaud, Mısır mahkemesinin verdiği idam cezası kararıyla ilgili AA muhabirinin sorularını yanıtladı.

"Mısır'daki adaletsizliğin boyutu sarsıcı" diyen Piachaud, "Bu, son yıllarda tek seferde gerçekleşen en büyük idam cezası kararıdır. Sadece Mısır'da değil, dünyanın hiçbir yerinde böyle bir durum olmadı. Tek bir mahkeme, bir gün içinde çoğu ülkenin ancak bir yılda vereceği birden çok idam cezası kararı verdi" diye konuştu.

"Karar bozulmalı"

Kararın bozulması çağrısında bulunduklarını belirten Nicholas Piachaud, davanın adaletsiz olduğunu ifade etti. Savunma avukatlarının Af Örgütü'ne mahkemedeki "ciddi düzensizlikler"den bahsettiğini kaydeden Piachaud, "Bu karar, Mısır'ın adalet sisteminin yetersizliğini ve ayrımcı yapısını dünyanın gözleri önüne serdi" dedi. Piachaud, şöyle konuştu:

"Avukatlar, kilit belgelere erişim talepleri reddedilince hakimi protesto ettiler ve bir noktada hakim, silahlı muhafızlara savunma avukatlarının etrafını çevirmeleri emrini verdi. Bu, bir mahkemenin işleyiş şekli değildir. Bu dava, Mısır'daki adaletin ayrımcılığını tüm çıplaklığıyla ortaya koydu. Adli sistem, hükümeti eleştirenleri ve Mursi destekçilerini kınamak için oldukça hızlı davranıyor. Ancak insan haklarını ihlal eden güvenlik güçlerinin cezalandırılmamasına göz yummaya devam ediyor."

Uluslararası toplumun Mısır mahkemesi tarafından verilen kararı kınaması gerektiğini vurgulayan Piachaud, "Sessiz bir yanıt sadece Mısırlı yetkilileri insan haklarını daha fazla ihlal etmeleri konusunda teşvik edecektir. Sessiz bir yanıt, Mısırlı yetkililerin hukukun egemenliğini çiğnedikleri halde hükümetlerin sessiz kalacağı mesajını gönderecektir" ifadesini kullandı.

"Şimdiye kadar uluslararası toplumun çoğu Mısır konusunda sessiz kalarak lanetlendi" diyen Piachaud, uluslararası toplumun artık suistimallere daha fazla anlayış göstermeyecekleri konusunda ve Mısır'ın hakikat ve adalet konusundaki sözlerini tutması için açık bir mesaj göndermeleri gerektiğinin altını çizdi.

"Hem sayısı hem hızı şaşırtıcı"

AA muhabirine değerlendirmelerde bulunan Londra King's College Üniversitesi İslam Araştırmaları ve Müslüman Dünyası Bölümü Öğretim Görevlisi Dr. Carool Kersten ise 500'den fazla kişinin tek bir seferde idam cezasına çarptırılmasını "eşi benzeri görülmemiş bir olay" olarak nitelendirdi.

Kersten, "Olay, sadece bu durumdan etkilenen bireylerin sayısının fazlalığı değil, olağanüstü kısa bir sürede hızlandırılmış bir karar verilmesidir. Dolayısıyla Uluslararası Af Örgütü gibi kuruluşların kararı kınaması şaşırtıcı değil" dedi.
"Muhalefetin sesi kesilmek isteniyor"

Britanya Müslüman Birliği (MAB) de Mısır'da verilen kararı kınayarak, kararı "barbarca adaletsizlik" olarak tanımladı.

MAB Başkanı Dr. Ömer El- Hamdun, konuya ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, Mısır mahkemesinin verdiği karardan son derece rahatsızlık duyduklarını belirterek, "Birden bire 500'den fazla kişinin bu kadar hızlı suçlu bulunması ve idam cezasına çarptırılması, Mısır'daki askeri yönetimin, ülkedeki muhalefetin sesini kesme konusundaki azmini gösteriyor" dedi.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.