Mısır'da darbe yapılacağını biliyordum"

Mısır'da darbe yapılacağını biliyordum"

6 Nisan Hareketi'nin kurucusu Ahmed Mahir, "Şubat 2013'te halk liderlerinden bir arkadaşım, askerlerin meydana inmesi için şiddet olayları çıkarılacağını ve kargaşa ortamı yaratılacağını, böylece kan döküleceğini söyledi"

Mısır'da, "25 Ocak 2011" devrimi sürecinde etkin rol oynayan 6 Nisan Hareketi'nin kurucusu Ahmed Mahir, darbeye zemin hazırlamak amacıyla şiddet olayları çıkarılacağının ve kan döküleceğinin bir yıldan uzun bir süre önce kendisine söylendiğini açıkladı.

Geçen Aralık ayından beri Mısır'daki bir hapishanede tutulan ve üç yıl hapse mahkum edilen Mahir, hapishaneden "Ne Yazık ki Biliyordum" başlıklı bir makale yayınladı.

Arabi21 isimli internet sitesinde yayınlanan makalesinde Mahir, darbe sürecine ilişkin şu açıklamalarda bulundu:

"Ne yazık ki bu senaryoyu bir yıl öncesinden beri biliyordum. Şubat 2013'te halk liderlerinden bir arkadaşım, askerlerin meydana inmesi için şiddet olayları çıkarılacağını ve kargaşa ortamı yaratılacağını, böylece kan döküleceğini söyleyerek beni müjdeledi(!) Bana 'Sen bizimle misin değil misin' diye sordu. 6 Nisan Hareketi'nin bu olayların başını çekmesini istediklerini söyledi. Buna karşılık, şiddet ve kan dökmenin ilkelerimize ve ideolojimize uymadığını, askerin yönetime tekrar gelmesinin ise tamamen kabul edilemez olduğu cevabını verdim. 2011'i hatırlamıyor musun dedim. Buna 'Tamam madem reddediyorsun en azından şiddeti, kan dökülmesini ve askerin tekrar yönetime gelmesini eleştirme' karşılığını verdi."

"Mursi'ye ve İhvan yönetimine karşı olmanız yeterli değil"

Söz konusu duruma benzer bir olayı Nisan 2013'te tekrar yaşadığını aktaran Mahir, üst düzey makamlara yakın olan bir kişiyle arasında geçen bir başka diyaloğa makalesinde şöyle yer verdi:

"Konuşmamız bir nasihate, uyarıya benziyordu. Bana 'Temmuz 2013'te ne 6 Nisan hareketi ne de Ahmed Mahir kalacak. Mursi'ye ve İhvan yönetimine karşı olmanız yeterli değil. Gelecek düzende ordu yönetimi eline alacak. Siz, bize katılmak istemiyorsunuz. Askeri yönetim devrilsin de diyeceğiniz için halk sizden korkacak. Gelecek dönemde gözden kaybolacaksınız. Bir öneminiz kalmayacak. Kimse sizi dinlemeyecek. Özellikle de seni.' dedi. Ben de tebessümle sözümü tekrarlayarak, askeri yönetimi kabul etmediğimi, bunun bir tercih değil, kuruluşumuzun bir ilkesi olduğunu söyledim."

"İnsan haklarının hatırlatılmasının bir yeri yok"

Cumhurbaşkanı adaylarından eski Genelkurmay Başkanı ve Savunma Bakanı Mareşal Abdulfettah es-Sisi, 26 Temmuz’da halktan terörle mücadele etmesine yetki vermeleri için meydanlara inmelerini istemişti.  27 Temmuz gecesi, Rabiatul Adeviyye meydanında halkın üzerine ateş açılmış, yaklaşık 200 kişi hayatını kaybetmiş, 4 bin 500’den fazla kişi yaralanmıştı.

Darbenin ardından, henüz 26 Temmuz'daki "Sisi'nin terörle mücadele etmek için halktan yetki istemesi" öncesinde, bu süreçteki ihlallere, uygulamalara ve yetki istenmesine karşı çıktıklarını hatırlattığı, bir arkadaşıyla yaşadığı başka bir görüşmeyi şöyle aktardı:

"Artık ordu yanlısı olan bir arkadaşım, teröre karşı savaştıklarını, şu dönemde insan haklarının hatırlatılmasının bir yeri olmadığını, kalıcı değil, olağanüstü bir durum yaşandığı için buna muhalefet etmenin yasak olduğunu söyledi. Arkadaşım ayrıca, 'Bizden olmayan bize karşıttır, hem İhvan'a hem de askeri yönetimin muhalifi olma fikri kabul edilemez' dedi" 

Bunun yanı sıra Mahir makalede, bazılarının yalnızca kendileriyle aynı görüşü paylaşanlara yönelik haksızlığa karşı çıktıklarını ancak diğerlerini görmezden geldiklerini ve haklarında casus, hain gibi söylentiler çıkartarak baskıcı yönetimin işkencesine kapı araladıklarını vurguladı.

Mahir, bu tutumun gelecekte yönetimle küçük de olsa ters düşen kişiler hakkında söylentiler çıkarılmasına, dezenformasyon yapılmasına kapı aralayacağına ve herkesin bundan mustarip olacağına değindi.

Mısır mahkemesi, Aralık ayında 6 Nisan Hareketi'nin kurucuları Ahmed Mahir, Ahmed Duma ve Muhammed Adil'i 3'er yıl hapis ve 7 bin dolar para cezasına çarptırmış, karara yönelik itiraz davası 7 Nisan'da istinaf mahkemesi tarafından reddedilerek, karar onanmıştı.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.