Mısır'da darbe karşıtı mahkumlara 'mezar hayatı' yaşatılıyor

Mısır'da darbe karşıtı mahkumlara 'mezar hayatı' yaşatılıyor

İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün raporunda, mahkumların insanlık onurunu zedeleyecek şartlar altında tutulduğu ve mahkumların aşağılanmaya ve şiddete maruz kaldığı belirtildi

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), Mısır'da pek çok siyasi mahkumun tutulduğu Akrep Cezaevi'nde güvenlik güçleri tarafından ciddi şekilde hak ihlalleri yapıldığını savunarak, aralarında cumhurbaşkanlığının da bulunduğu bazı yetkili kurumlara konuya ilişkin çağrıda bulundu.

HRW tarafından "Mezar hayatı: Mısır'ın Akrep Cezaevin'deki hak ihlalleri" başlığıyla tutukluların yakınları ve avukatlarıyla yapılan 23 röportaja dayanarak hazırlanan raporda, "Akrep Cezaevi'nde hak ihlalleri yapılıyor. Hapishane idaresi, tutukluların avukatları ve yakınlarıyla görüşmesine aylarca izin vermiyor. Mahkumları, yatak, minder ya da temel temizlik malzemeleri olmayan, insanlık onurunu zedeleyecek şartlar altında tutuyorlar. Mahkumlar ayrıca aşağılanmaya ve şiddete maruz kalıyor, haftalarca kalabalık disiplin hücrelerinde tutuluyor." ifadesine yer verildi.

Mahkumların zaman zaman güvenlik güçlerinin işkence seviyesine ulaşan şiddetine maruz kaldığı ve tedavilerinin de aksatıldığı, hatta bazı durumların can kaybıyla sonuçlandığı belirtilen raporda, hapishanede bağımsız denetimin neredeyse olmamasının ihlalleri artırdığı kaydedildi.

Hapishanede ayrıca herhangi bir İslami harekete mensup olmayan gazeteci Hişam Cafer ile aktivist doktor Ahmed Said gibi mahkumların da bulunduğu ifade edildi.

Yetkili makamlardan talepler
HRW, Akrep Cezaevi'ndaki hak ihlallerine ilişkin Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi'den "Herhangi bir şart öne sürmeden, tutukluluk durumunu kontrol edebilmeleri için hapishanenin kapılarını tanınmış uluslararası gözlemciler için açılması, hapishanenin şartlarının iyileştirilmesi için bir plan geliştirilmesi, hapishanelerdeki işkence ve şiddet olaylarını engellemek için ulusal bir mekanizmanın yasalaştırılması, Mısır'daki insan hakları durumunu değerlendirmesi için Afrika İnsan ve Halklar Hakları Komisyonu'nun davet edilmesi ve Akrep Cezaevi ile diğer hapishaneleri ziyaretine izin verilmesini" talep etti.

Raporda ayrıca, örgütün, 12 Ağustos'ta fax ile içişleri ve dışişleri bakanlıkları ile savcılığa Akrep Cezaevi'nin durumu hakkında bilgi istediği ancak herhangi bir yanıt gelmediği kaydedildi.

Maksimum güvenlikli Akrep Cezaevi 1993'te eski Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek döneminde kurulmuştu. Cezaevinde, darbe ile görevinden uzaklaştırılmış Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi, eski siyasiler ile İhvan mensuplarının tutulduğu belirtiliyor. -AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.