Mısır'da bin 480 kişiden 479'una idam cezası verildi

Mısır'da bin 480 kişiden 479'una idam cezası verildi

Mısır'da idam talebiyle dosyaları Müftülüğe gönderilen bin 480 kişiden 479'u temyiz ve itiraz yolu açık olmak üzere ölüm cezasına çarptırıldı.

Mısır'da seçilmiş Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin darbeyle görevinden uzaklaştırılmasından bu yana verilen idam kararlarından 7'si infaz edildi.

İdam talebiyle dosyaları Müftülüğe gönderilen bin 480 kişiden 479'u temyiz ve itiraz yolu açık olmak üzere ölüm cezasına çarptırılırken, geri kalanlardan bazılarının hapsine bazılarının ise beraatine karar verildi.

Verilen ölüm cezaları kapsamında 122 kişi hakkında Müftülükten görüş bekleniyor.

Askeri Yüksek Mahkeme tarafından "Kahire'nin kuzeyindeki Musturut askeri kontrol noktasına bombalı saldırı düzenlemek, terör örgütüne üye olmak ve terör faaliyetlerinde bulunmak, silahlı eğitim almak, donanma gemilerine ve askeri tesislere saldırı düzenlemek" suçlamalarıyla yargılanarak ölüm cezasına çarptırılan Ensar Beyt el-Makdis örgütüne mensup 6 kişinin cezası bugün infaz edildi.

Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi yanlısı olduğu ifade edilen ve İskenderiye'nin Sidi Cabir bölgesinde, 5 Temmuz 2013'te darbe karşıtları ile yandaşları arasında çıkan olaylarda, bir çocuğun binadan atılması sonucu hayatını kaybetmesi olaylarına karıştığı iddiasıyla yerel mahkeme tarafından, 19 Mayıs 2014'te idamına hükmedilen Mahmud Ramazan'ın cezası ise 7 Mart 2014'te infaz edildi

Kahire Ceza Mahkemesi'nde toplam 166 sanığın kamuoyunda "casusluk" ve "hapishaneler baskını" adıyla bilinen davalarda yargılanan 122 kişinin dosyası idam talebiyle Müftülüğe gönderildi. Dosyası Müftülüğe gönderilen sanıklar arasında, hayatını kaybetmiş 5 Filistinli ile 19 yıldır İsrail cezaevinde bulunan müebbet hapse mahkum bir Filistinli de yer alıyor. Filistinli sanıklardan 3'ünün, Mısır'daki devrim sürecinden önce hayatını kaybettiği belirtiliyor. 

Uluslararası tepkiler

Öte yandan, Uluslararası Hukukçular Birliği, başta Birleşmiş Milletler, Avrupa Birliği ve Arap dünyası olmak üzere tüm dünyanın Mısır'daki idamlara sessiz kalmaması, darbecilerin emriyle verilen idam kararlarının durdurulması gerektiğini belirtti.

Uluslararası Hukukçular Birliği'nden yapılan yazılı açıklamada, Mısır tarihinde ilk defa demokratik bir seçimle göreve gelen Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin 3 Temmuz 2013'te askeri ve kanlı bir darbeyle devletin başından indirilerek hapse atıldığı, anayasanın askıya alındığı anımsatıldı. 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.