Mısır'da akaryakıta zam

Mısır'da akaryakıta zam

Mısır'da hükümet akaryakıta zam yapma kararı aldı.

Mısır'da günlerdir akaryakıta yapılması beklenen zammın bugünden itibaren uygulanmaya konulacağının bildirilmesi üzerine dün erken saatlerden itibaren başlayan benzin kuyrukları devam ediyor.
 
Mısır Petrol Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, beklenen akaryakıt zamları bugünden itibaren uygulanacak. Bazı kalemlerde zamlar yüzde 78 olarak gerçekleşti. Bugünden itibaren 80 oktanlık 1 litre benzin 90 kuruşken yüzde 78 zamla birlikte 1,60 cüneyhten (0,25 dolar) satışa sunulacak. 92 oktanlık 1 litre benzin ise uygulanacak yüzde 40 zamdan sonra 2 cüneyhe (0,36 dolar) satılacak.
 
Mazotun litresi 110 kuruştan, yüzde 63'lük zamla 180 kuruşa yükseldi.
 
Zam uygulamasına geçilmeden akaryakıt almak isteyen araç sahipleri, akaryakıt istasyonlarının önünde uzun kuyruklar oluşturdu.
 
Akaryakıt zammı nedeniyle İskenderiye, Minye ve Kahire'nin bazı bölgelerinde araç sahipleri ile depolarındaki benzini zamlı satmanın hesabını yapan ve bundan dolayı araçlara benzin satmak istemeyen istasyon çalışanları arasında arbedelerin yaşandığı görüldü.
 
Cumhurbaşkanı Abdülfettah es-Sisi, bir süredir devlet desteğinin akaryakıttan kaldırılacağı düşüncesinin kaçınılmaz olduğunu tüm platformlarda dile getiriyordu.
 
Mısır'da 2011 yılında başlayan devrim süreci ve siyasi istikrarsızlık, ekonomik gerilemeyi beraberinde getirmiş, bugüne kadar devletin halka ucuz benzin ve bazı gıda maddelerinin temini için sağladığı destek kaldırılamaz bir yük haline gelmişti.
 
Mısır'da devlet desteklerinin bir bir kaldırılmaya başlanmasının, yeni gelen yönetim ile halk arasında sorunlara yol açmasından endişe ediliyor.
 
Mısır hükümet, devlet desteği olarak akaryakıta yılda yaklaşık 20 milyar dolar ödeme yapıyordu.
 
AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.