Mısır'da 7 kentte darbe karşıtı gösteri

Mısır'da 7 kentte darbe karşıtı gösteri

Mısır'da 7 kentte ve 7 üniversitede darbe karşıtı gösteriler düzenlendi. Gösterilerin 11 gün sürmesi bekleniyor

Mısır'da, "Sokaklar bizim... Kurtuluş için hep beraber..." sloganı altında düzenlenen gösteride darbe yönetimi protesto edildi.

Darbeyi Red ve Meşruiyete Destek İçin Ulusal İttifak hareketinin, Yüksek Askeri Konsey'in (YAK) yaptığı anayasal düzenlemenin 3'üncü yıl dönümü olan 19 Mart'ta başlayarak 11 günlük eylem yapma çağrısı üzerine darbe karşıtları gösteri düzenledi.

"Sokaklar bizim... Kurtuluş için hep beraber..." sloganı altında başkent Kahire, Giza, Kalyubiye, İskenderiye, Dimyat, Garbiye, Süveyş kentlerinin farklı bölgelerinde bir araya gelen göstericiler darbe yönetimini protesto etti.

Bunun yanı sıra Ayn Şems, Kahire, Hilvan, Minya, Beni Süveyf, Zegazig, Süveyş üniversitelerinde de darbe karşıtı gösteriler yapıldı. Lise ve üniversite öğrencilerinin de katıldığı gösterilerde üzerinde Rabia işaretleri olan şallar ve balonlar taşındı.

Gösteride, "Ağzımızı bağlamak istiyorlar", "Biz ölenlerden daha üstün değiliz" şeklinde sloganlar atıldı. Bazı kentlerde insan zincirleri oluşturuldu. Tutuklu olan ve gösterilerde öldürülen darbe karşıtlarının fotoğrafları taşındı. Darbe karşıtı sloganlar atılırken, eylemciler gösterilerde kan dökülmesinden sorumlu olan kişilerin yargılanmasını talep etti.

Mısır'daki 25 Ocak halk devriminin ardından yönetimi Hüsnü Mübarek'ten devralan YAK, 19 Mart 2011'de anayasal düzenlemeler yapmıştı. Bu düzenlemeler, Mısır'da devrimciler arasında farklı görüşlere neden olduğu için, "devrim saflarını bölen" ilk olay olarak anılıyor.

Gösterilerde 1 kişi öldü, 8 kişi yaralandı

Kahire, İskenderiye ve Beni Suveyf illerinde düzenlenen protestolarda, göstericiler ile güvenlik güçleri arasında çıkan çatışmada 1 kişinin öldüğü, 8 kişinin yaralandığı bildirildi.

Sağlık Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Kahire'deki Ezher Üniversitesi önünde düzenlenen gösteride 2, İskenderiye'de 3 ve Beni Suveyf'te de 3 kişinin yaralandığı belirtildi.

Gösterilerde yaralanan Müslüman Kardeşler Teşkilatı (İhvan) mensubu 3 kişinin Beni Suveyf Devlet Hastanesi'ne kaldırıldığı, gösteride hayatını kaybeden kişinin cesedinin ise vatandaşlar tarafından Beni Suveyf morguna götürüldüğü ifade edildi.

Darbeyi Ret ve Meşruiyete Destek İçin Ulusal İttifak Hareketi'nden kaynaklar ise güvenlik güçlerinin göstericilere müdahalesinde ölenlerin sayısının 5'e çıktığını savundu.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.