Mısır’da 683 darbe karşıtına daha dava

Mısır’da 683 darbe karşıtına daha dava

Mısır’da, pazartesi günü Müslüman Kardeşler Hareketi’nden 529 kişiye idam cezası veren mahkeme, darbe karşıtı gösterilere katılan 683 kişiyi daha yargılamaya başladı

. Cinayet ve cinayete teşebbüsle suçlanan müdafilerin avukatları davayı boykot ederken mahkeme, 28 Nisan’da karar vereceğini açıkladı.

Müslüman Kardeşler (İhvan) Hareketi’ne mensup olduğu iddia edilen 529 kişiye önceki gün idam cezası veren mahkeme, 683 kişi hakkında daha dava açtı. Müdafiler arasında hareketin Genel Mürşidi Muhammed Bedii de bulunuyor.

Dün başkent Kahire’nin güneyindeki Minye’de gerçekleştirilen ilk duruşmaya sanıklardan sadece 68’i katıldı. Bedii de dahil olmak üzere hapiste tutulan hareketin önde gelen isimleri ise güvenlik gerekçesiyle mahkemeye getirilmedi. Sanıkların avukatları, pazartesi günü kendilerini savunma hakkı verilmeden yargılanan kişilerle ilgili süratle alınan idam kararlarını gerekçe göstererek, davanın ilk celsesinden çekildi. İdam kararlarına imza atan Hâkim Said Yusuf, savunmanın boykot ettiği dünkü celseye başkanlık ediyordu. Dava kapsamında yargılanan kişilerin cinayet işledikleri ve cinayete teşebbüs ettikleri iddia edilirken sanıklarla ilgili kararların 28 Nisan’da görülecek ikinci celsede verileceği belirtildi.

Mahkeme, suçlamaların bir kısmının geçtiğimiz ağustos ayında Kahire’de darbeyi protesto için oturma eylemi yapıldığı sırada gerçekleştirildiğini söylüyor. Şehrin Rabia ve Nahda gibi önemli iki noktasında yapılan bu eylemlere polis sert müdahale etmiş, yaşanan olaylarda 600’den fazla kişi ölmüştü. Ülke genelinde ise güvenlik birimlerinin göstericileri dağıtmak için düzenlediği operasyonlarda 2 binden fazla kişi hayatını kaybetmişti.

BM: İdam kararları hukuka aykırı

Müslüman Kardeşler’in 529 üyesine 2 celsede ölüm cezası verilmesine dünyadan tepkiler geldi. Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Komisyonu, ABD ve AB’nin de eleştirdiği idam kararlarının uluslararası hukuka aykırı olduğunu belirtti. Yargılanmayı bekleyen hareketin diğer üyelerinin akıbeti hakkında da endişe duyduklarını söyledi. Komisyonun sözcüsü Rupert Colville “Usule yönelik düzensizliklerle sürdürülen bir yargılamanın ardından alınan kitlesel ölüm cezası uluslararası insan hakları yasalarını ihlal ediyor.” dedi.

     Ülke içinden de tepkilere sebep olan yargılama biçimiyle ilgili Mısır cumhurbaşkanlığı seçimlerine aday olan Hamdin Sabbahi “Yargı mensuplarını adil yargılama ilkelerine uymaya davet ediyorum.” dedi. Minye Avukatlar Sendikası’ndan Halid Fuda ise “Avukatlar olarak, profesyonel hayatımızın tamamı boyunca burada yapılana benzer bir duruşmaya hiç şahit olmamıştık ve ölene kadar da tekrar böyle bir şey görmeyiz.” şeklinde konuştu.  Savunma heyetinden avukat Muhammed Tosun da idam cezası verilen 529 kişiden sadece 22’sinin İhvan üyesi, diğer sanıkların gösterilere katılan darbe karşıtı vatandaşlar olduğunu iddia etti.

     Mısır’ın demokratik yollarla seçilen ilk Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’ye karşı ülkede yapılan protestoların ardından geçtiğimiz yıl, 3 Temmuz’da General Abdülfettah el-Sisi önderliğinde darbe yapılmıştı. Ordunun desteklediği geçiş hükümeti 3 ay önce Müslüman Kardeşler Hareketi’ni terör örgütü ilan etmişti. En ciddisi casusluk olmak üzere  4 farklı suçlamayla yargılanan Mursi için de ölüm cezası isteniyor.

Zaman

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.