Mısır’a by-pass

Mısır’a by-pass

Sisi'nin Türkiye-Mısır Karayolu Anlaşması ile ilgili vereceği kararı beklemeyen Hataylı nakliyeciler, Süveyş Kanalı'nı kullanarak, S. Arabistan'ın Duba Limanı'na ulaştı. Bu atakla Mısır’ın Türkiye'yi zora sokma çabası by-pass edildi.

Hatay Ro-Ro'nun Ulusoy-5 adlı gemisi, Sisi'nin taşımacılık anlaşmasını yenilememesi durumunda alternatif güzergah olarak belirlenen Süveyş Kanalı'nı kullanarak, Mısır'ı by-pass eden ilk seferini yaptı. İskenderun Limanı'ndan demir alan gemi, Süveyş Kanalı yolu ile Suudi Arabistan'ın Duba Limanı'na ulaştı. Araç başına maliyetlerin bin 500 dolar artacak olmasına karşın, zamandan büyük tasarruf sağlayan Süveyş Kanalı geçişi, hem ihracatçılar hem de nakliyeciler tarafından benimsendi.

EN KESTİRME YOL

Hatay Ro-Ro Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Güler, Arap Yarımadası'ndaki ülkelere ve Kuzey Afrika'ya ulaşmanın en kestirme yolunun İskenderun-Duba (S.Arabistan) güzergahı olduğunu söyledi. Güler, “Bu bölgeye önemli miktarda meyve sebze ve gıda ürünü ihracatı yapılıyor. Bu ürünleri pazara zamanında ulaştıramazsanız, bozulma tehlikesi taşıyor. O yüzden pazara en kısa sürede ulaşmamız gerekiyor. Bu da Süveyş Kanalı'nı geçerek mümkün olabiliyor” diye konuştu.

SÜRENİN KISA OLMASI AVANTAJ

Ro-Ro gemilerinin Süveyş Kanalı'nı kullanarak artık 3-4 gün içinde Suudi Arabistan'a ulaşabileceğini ifade eden İbrahim Güler, “O bölgede malların dağıtımı ve tekrar gemiye dönüp, İskenderun'a dönmesi 18 günde olacaktır. Bu biz nakliyeciler için de, ihracatçılar için de büyük avantajdır. Üstelik bu hat, Rusya ve Orta Asya ülkelerini de Ortadoğu'ya bağlayan bir hat özelliği taşıyor. O nedenle Türkiye için yaşatılması gereken bir hat niteliğinde” dedi.

'HÜKÜMETİMİZ BİZİ YALNIZ BIRAKMAZ'

Nakliyeciler ve ihracatçılar olarak önemli bir görev üstlendiklerini vurgulayan Güler, Süveyş Kanalı geçişinin çok yüksek maliyet getirmesine rağmen, bu hattın yaşatılması ve Ortadoğu ile Kuzey Afrika pazarının kaybedilmemesi için risk aldıklarını kaydetti. Güler, şöyle konuştu: “Bölge ihracatçısı ve nakliyecisi olarak bu hattın yaşatılmasından yanayız. Ancak kanalın geçilmesi, araç başına bin 500 dolar gibi ek bir maliyet getiriyor. Bu aşamada hükümetimizin de bizi yalnız bırakmayacağına ve destekleyeceğine inanıyoruz. Bu konudaki taleplerimizi ilettik. Bu hattın Türk ihracatçısına yeni yeni kapılar açacağına inanıyorum.”

Yeni yol Süveyş

Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) Genel Başkanı Çetin Nuhoğlu ise, Mısır hükümetinin anlaşmayı yenilemedeki isteksiz tavrı üzerine alternatif güzergahlar aramaya yöneldiklerini belirterek, “Maliyeti artıracak olmasına karşın zamandan büyük tasarruf sağlayan Süveyş Kanalı geçişi ile Suudi Arabistan'a ulaşmak alternatif olarak gündeme geldi. Mısır'ı by-pass eden yeni güzergah, Mısır ile yapılan taşımacılık anlaşmasının sona ermesini beklemeden hayata geçirildi” dedi.

İHRACAT ARTAR

Nuhoğlu, “Mısır üzerinden Suudi Arabistan'a yapılan taşımacılık 7-10 gün sürerken, Süveyş Kanalı üzerinden yapılacak taşımacılık ise 3-4 gün sürüyor. Bu büyük bir avantaj, belli ürünler için sürenin kısalması ihracatı artıracak bir etki yapacak” ifadelerini kullandı.

yenişafak

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.