Mısır Gazze sınırındaki evleri yıkıyor

Mısır Gazze sınırındaki evleri yıkıyor

Mısır yönetimi, Kuzey Sina'daki güvenlik birimlerine yönelik saldırıları gerekçe göstererek, Gazze sınırında yer alan Refah Kapısı çevresindeki yerleşim birimlerini yıkmaya devam ediyor.

Mısır yönetimi, Kuzey Sina'daki güvenlik birimlerine yönelik saldırıları gerekçe göstererek, Gazze sınırında yer alan Refah Kapısı çevresindeki yerleşim birimlerini yıkmaya devam ediyor.
 
Sina'da 24 Ekim'de Mısır Silahlı Kuvvetlerine yönelik saldırılarda 31 askerin ölümü ve 30 askerin yaralanması sonrasında yönetim, bölgedeki önlemlerini artırdı.
 
Olaydan bir gün sonra açıklama yapan Cumhurbaşkanı Abdulfettah Es-Sisi, bölgede "Terör sorunu"nu kökünden çözecek sıkı güvenlik önlemleri alınacağını ifade etti. Bu çerçevede 3 aylık olağanüstü hal ilan edildi.
 
Sisi, 25 Ekim'de Sina'daki son saldırılarda ölen askerlerin cenaze töreninde ise "Mısır'ın bir varlık savaşı sürdürdüğünü" savunarak, söz konusu saldırının "dış güçlerin" desteğiyle gerçekleştirildiğini iddia etti.
 
Konuşmasının sonunda "Dün ve bugün uygulama kapsamında yapılabilecek icraatları belirledik. Bunlar da bizimle Gazze Şeridi arasındaki sınır bölgesine ilişkin uygulamalar olacak. Sorunu kökünden çözmemiz için yapmamız gereken bazı icraatlar olmak zorunda" ifadelerini kullanan Sisi, Gazze sınırında yapılması planlanan "Güvenli bölge" uygulamasının mesajını verdi.
 
Silahlı Kuvvetler Yüksek Kurulu ve Ulusal Savunma Kurulları arasında yapılan olağanüstü toplantının ardından  Mısır ordusu, 28 Ekim'de yaptığı yazılı açıklamada,Gazze sınırı boyunca "Güvenli bölge" kurulmasının onaylandığını duyurdu.
 
Bu çerçevede uzunluğu 14 kilometre olan Mısır-Gazze sınırının sıfır noktasında bulunan yerleşim birimlerinin kaldırılıp bölge sakinlerinin başka yerlere taşınması ve 500 metrelik alanda "güvenli bölge" oluşturulmasının planlandığı açıklandı. Daha sonra Mısır ordusu, sözü edilen bölgedeki evlerin yıkımına başladı.
 
Kuzey Sina Valisi Abdulfettah Harhur, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, 14 kilometre sınır boyunca ortadan kaldırılması planlanan toplam ev sayısının 680 olduğunu açıkladı. Harhur, Refah ahalisinden evleri yıkılacak olanlara, 3 aylık 900 Mısır Cüneyhi (126 dolar) kira yardımı yapılacağını bildirdi.
 
Mısır'ın Sina Yarımadası'nda 2011 yılının Şubat ayından bu yana 47 "terör saldırısı"nın düzenlendiği olaylarda şu ana kadar yaklaşık 170 kişinin hayatını kaybettiği belirtiliyor.
 
AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.