Miraslı tarım arazilerinde süre doluyor

Miraslı tarım arazilerinde süre doluyor

Miras kalan tarım arazilerinin intikal işlemleri için kritik süre ağustos ayında sona eriyor.

 Realty World Elfi Gayrimenkul Genel Müdürü Özkan Aydemir, ağustos ayı sonuna kadar arazi konusunda anlaşma sağlanamazsa mahkeme sürecinin başlayacağını söyledi.

Tarım arazilerinin miras yoluyla parçalanmasını engellemek maksadıyla 2014 yılının Mayıs ayında yayımlanan kanun çerçevesinde, son bir yılda anne veya babasından miras kalan tarım arazilerinin intikal işlemleri için vatandaşlara 3 aylık ek süre verilmişti. Realty World Elfi Gayrimenkul Genel Müdürü Özkan Aydemir, intikal işlemleri için sadece bir ayın kaldığına dikkat çekerek vatandaşları uyardı.
Aydemir, yıllık 17 milyar liralık ekonomik kayba sebep olan tarım arazilerinin miras yoluyla bölünmesini engellemek maksadıyla geçen yıl mayıs ayında çıkarılan kanunla tarla miras kalan çocuklara, arazi bölünmeden aralarında anlaşmaya varmaları için bir yıllık mühlet tanındığını hatırlattı. Geçen sene mayıs ayında çıkarılan kanunu değerlendiren Özkan Aydemir, "Bu yıl mayıs ayında vatandaşlara 3 aylık bir ek süre verilmişti, bu ek süre Ağustos’ta doluyor. Anlaşma sağlanamazsa ve intikal gerçekleşmezse mahkeme süreci başlayacak" uyarısında bulundu. 'Eskiden anne ya da baba vefat ettiğinde, arazi çocuklara paylaştırılıyordu. Herkes hisseli olarak tapuya yazılıyordu bu da tarım arazilerini parçalıyordu. Parçalanan arazilerde yapılan üretim kimseye yetmiyordu" dedi.
Aydemir, "Bundan sonra kimse kafasına göre arazi satamaz. Bu konuda üç usul belirlendi. Birincisi, mirasçılar araziyi bedeli karşılığı tek bir kardeşin üzerine devredebilir. İkincisi, tarlayı kurulacak 'aile malları ortaklığı' ile bütün mirasçılar birlikte işletebilir, üçüncüsü, arazi mirasçı olmayan üçüncü bir şahsa satılabilir" şeklinde konuştu.

Ağustos ayı sonuna kadar varisler mutabakata varamazsa mahkeme sürecinin başlayacağını hatırlatan Aydemir, "Mahkeme, kardeşlerden birini ehil mirasçı seçerek, bedeli karşılığı araziyi verecek ya da üçüncü bir şahsa satacak" dedi. 
 
IHA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.