Miraç tevafuku

TUNUS-Başbakan Erdoğan’la birlikteki Kuzey Afrika gezimizin son durağındayız. 5 Haziran (2013) günü akşamı Tunus’a damladık. Buraya ikinci veya üçüncü gelişim. Gelişimiz Miraç kandiline rastladı. Geceyi  tarihi Zeytune Camii veya  Zeytune Üniversitesi civarında idrak etmek istedik. Bize, burada ihya gibi bir geleneğin olmadığını söylediler. Kadir gecesi haricinde gecelerin pek kutlanmadığını ifade ettiler. Zaten anlaşıldığı kadarıyla akşamları el ayak piyasadan ve sokaklardan çekiliyormuş. Özellikle Cezayir ayağında bunu biz de duyum değil tahkik makamında müşahade ettik. Kısmetimize boyun eğdik ve geceyi Zeytune Camii’nde idrak etmek yerine yakınlarda bir balıkçı lokantasında sohbet ederek geçirdik. Ardından otele avdet ettik.

Fas’ta otellerde TRT Türk gibi kanallar izleniyor. Tunus’ta ise daha fazlasını gördük. Yasemin ülkesinde veya Kartaca diyarında TRT Türk’ün dışında ayrıca TRT Türkiye (Arapça Kanal) de gösterimde idi. TRT Türk’te Diyanet korosunun Duisburg Merkez Camiinde okuduğu mevlid-i şerif  yayınlandı ve bu vesile ile gece ihya edilmiş oldu. Biz de Zeytune Camii'ne gidemesek de oteldeki odamızdan kandili idrak etmiş olduk. Yorgun argın bir şekilde yatağımda sızarken televizyon açık kalmış. En son TRT Türk’te haberler dinliyordum. Orada bir tevafuk yaşadım. Yasemin ülkesine 5 Haziran tarihinde geldiğimizi yani Kudüs’ün işgal tarihine rastladığını hatırlayacaktım. Gece yarısı da açık kalmış olan ekrandan mevlit sesiyle uyandım. Esasında 5 Mart tarihini planladığım yazıları yazmak için iple çekiyordum. 5 Mart tarihinde İkinci Nekbe’yi (felaket) yazmak istiyordum.  Gelecek ile ilgili müjde ve tevafukları paylaşmak ve kaleme almak niyetindeydim. Her şeyi unutmuş bir biçimde haberler üzerinden  bütün  her şeyi yeniden hatırladım.

*
Uyumadan önce son haberlerden birisinde birden irkildim. 5 Haziran tarihinde ve ikinci Nekbe’nin yıldönümünde bulunduğumuzu unutmuştum. Spiker Kudüs’e bağlandı ve Doğu Kudüs’ün işgalinden bahsedildi. Ardından da Tunus’a bağlandı ve başbakanın ziyaretiyle ilgili detayları aldı.  Buradaki tevafuklardan birisi Başbakan Erdoğan’ın bir rüyada Tunus’un eski başbakanlarından birisi olan El Bahi el Edgam suretinde görülmesidir. El Bahi el Edgam rüyasında (http://www.habervaktim.com/ yazar/54260/el-bahi-el-edgamtayyip-erdogan.html ) Başbakan Erdoğan’ın Arap Baharına liderlik yaptığı görülmekte idi. El Bahi el Edgam Burgiba tarafından Filistin meselesinden dolayı görevinden alınan eski başbakanlardandır. İşte buraya tevafukun gölgesi düştü.  Zira belki de işgalden beri ilk kez Miraç Kandili ile 5 Haziran tarihi üst üste geldi.  Miraçla işgal çakıştı. Bu inşallah ferec işaretidir.

Miraç kandilinin birçok manası var. Bu manalardan birisi de  Peygamberimiz İsra suretiyle Kudüs’e yolculuk yapması ve burada  sabık peygamberlerin ruhlarıyla buluşmasıdır.  Ardından da Sidretü’l Müntehaya kadar gök katmanları arasında yolculuk yapması ve bu katmanlar arsında bulunan peygamberlerle mülaki olmasıdır. Elbette kendisi ve ümmetinin namazla mükellef olmasıdır. Kudüs’ün Miraç ile yakından alakası var. Peygamberimiz kıble, Kabe’ye dönüştürülünceye kadar 17 ay kadar Kudüs’e müteveccihen namaz kılmıştır.  İsra ve gece yolculuğundan bahsedilen sure İsra Suresi ise Kur’an-ı Kerim’in 17’inci suresidir. Bu surenin başka bir adı ise İsrail'dir. Bu, tevafuklardan birisi olduğu gibi 2013 yılı itibarıyla Miraç Kandilinin 5 Haziran yani işgal yıldönümüne denk gelmesi de büyük bir tevafuktur. Bu fetih burcuna girdiğimizi gösterir.

*
Peygamberimiz Kudüs’ten ötelere ve göklere yolculuk yaptığı gibi Miracın ve İsra’nın emaneti olan Kudüs'te Salahaddin Eyyübi tarafından 27 Recep günü yani bir Miraç kandilinde fethedilmiştir. Bu itibarla, işgal günü olan 5 Haziran’da fethedilmiştir. Dolayısıyla 5 Haziran Janus günlerden birisidir.  Bu, tevafuklar zincirinin önemli halkalarından birisidir. Miracı kutlayamadık diye üzülürken birden gözümüzün önünde ufuklar açıldı. Tevafuklar zincirine bir yenisi eklendi. İnşallah İslam dünyasının makus talihi Yasemin Devrimiyle birlikte Tunus’tan tersine dönecek. Tarih, 5 Haziran ve Miraç Kandili. Yer ise Yasemin Devriminin yaşandığı ülke Tunus. Başka ne diyeyim?  Tevafukları görmek için basiret gözüyle bezenmek gerek. Yine izan da basiret gözünün kazandırdıkları arasındadır. Bunun ötesi ’vermeyince Mabut neylesin Mahmut’ makamıdır. Allah hepimize iz’an ve basiret versin!

İnşallah bu tevafuklar bize lisan-ı halle fetihler burcuna girdiğimizi haber veriyor.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
1 Yorum