Minyatürlerle Miraç yolculuğu

Minyatürlerle Miraç yolculuğu

Peygamber Efendimiz’in Miraç yolculuğunu anlatan minyatürler "Miraç ve Yolculuk Durakları” adlı sergide buluşturuldu. Türk ve İslam Eserleri Müzesi’nde, 15 ve 18. yüzyıl arasında yapılmış 70 eser yer alıyor.

Peygamber Efendimiz’in Mekke’deki Mescid-i Haram’dan Kudüs’teki Mescid-i Aksa’ya yolculuğu isra, buradan da göğün katlarını aşarak Allah’a yükselişi olan Miraç, “Miraç ve Yolculuk Durakları” adlı sergide görseller eşliğinde hikaye ediliyor. Ayşe Taşkent ve Nicole N. Kançal Ferrari’nin proje sorumlusu olduğu sergide, kutsal Miraç yolculuğunu anlatan 70’e yakın minyatür bulunuyor. Bağımsız Sanat Vakfı’nın desteklediği etkinlik, 30 Haziran’a kadar Sultanahmet’teki Türk ve İslam Eserleri Müzesi’nde ziyarete açık olacak.

GÖRSEL ANLATIMA EDEBİYAT EŞLİK EDİYOR

Miraç'ın kronolojik bir hikaye şeklinde sunulduğu sergide 15. ve 18. yüzyılda, özellikle Osmanlı kültür ortamında üretilmiş, Hz. Peygamberimiz’in Mirac-ı Şerif'ini anlatan minyatürler ve resim tasvirleri yer alıyor. Yedi yıla yayılan bir çalışma süreci olduğunu belirten Ayşe Taşkent, “Miraç, İslam tarihinin en önemli hadiselerinden biri. Hac vekaletnameleri, Mekke Medine tasvirlerinin yer aldığı geniş bir araştırma yaptık. İngiltere, Amerika, Fransa, İrlanda, Türkiye’deki müze ve kütüphanelerden eserler kullanıldı. İşin önce akademik araştırma kısmı vardı, sanat tarihi ve ilahiyat alanında araştırmalar yaptık. Görselleri elimizdeki metinlerle bir araya getirdik” diyor. Görsellerin yanında yer alan manzum miraçnameler, görsellere eşlik ediyor. Taşkent, işin sadece görsel anlatımdan ibaret olmadığını, ciddi bir edebiyat ve musiki kısmı olduğunu söylüyor.

KİTABI DA YAYIMLANACAK

"Osmanlı Kültür Ortamı'nda Miraç" başlıklı proje kapsamında yapılan serginin yanı sıra “Tasvir” ve “Miraç Yolculuğu” kitapları yayımlanacak. Sanat tarihçisi Nicole Ferrari, İslam görsel kültürüyle ilgili şunları söylüyor: “Görseller eski kitaplar arasında kalıyor. Doğu Türkistan’dan Batı’ya etkileşimler görüyoruz. Sergide derin bir sanat tarihi araştırması yapmak yerine eldeki zengin materyali göstermek istedik.”

Yeni Şafak

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.