Minaresi ölüm korkusuyla inşa edilmişti, zamana meydan okuyor

Minaresi ölüm korkusuyla inşa edilmişti, zamana meydan okuyor

Minaresi defalarca yıkılan, yeniden yıkılması halinde ustasının boynunun vurulacağı rivayet edilen İzzet Mehmet Paşa Camisi, 2 asırdan beri ayakta.

Karabük'ün Safranbolu ilçesinde minaresi defalarca yıkılan, yeniden yıkılması halinde ustasının boynunun vurulacağı rivayet edilen İzzet Mehmet Paşa Camisi, 2 asırdan beri vakit ve teravih namazlarına ev sahipliği yapıyor.Padişah 3. Selim zamanında sadrazamlık yapan Safranbolulu İzzet Mehmet Paşa, doğduğu ilçeye İstanbul'daki Nuruosmaniye Camisi'nin adeta küçük modelini inşa ettirdi.Paşanın 1796'da inşa ettirdiği ve adını verdiği cami, 18. yüzyılda Batı etkilerinin Türk mimarisine yansıdığı eserler arasında gösterilen, örtü elamanları dıştan kurşunla kaplı özelliğiyle Safranbolu'daki camiler içinde tek olan yapı, mihrabı, minberi, kalem işleri ve parmaklıklarına kadar bütünlük duygusu oluşturuyor. Mihrabının üzerinde Padişah 3. Selim'in tuğrası bulunan cami, duvarlarındaki kalem işleri, bezemeleri, çok köşeli kalemi andıran minare gövdesinin yanı sıra külah ve alemiyle estetik güzellikler sunuyor.
 
- Minaresi ölüm korkusuyla inşa edildi
 
Rivayete göre, daha önce defalarca yıkılan caminin minaresinin son bir kez daha yaptırılmasına karar verilir. Sağlam inşa edene çok büyük para verileceği ancak yeniden yıkılması halinde boynunun vurulacağı söylenir.
 
Osmanlı'daki minare ustalarına haber verilmesine karşın ölüm korkusuyla kimse yapmak istemez. Yahudi minare ustası ,minareyi yeniden inşa eder fakat ölüm korkusuyla parasını alamadan apar topar kaçar.
 
Aradan 20 yıl geçmesine karşın minare yıkılmayınca ustasına haber salınarak gelip parasını alması söylenir. Usta da Safranbolu'ya gelerek parasını alır.
 
AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.