Milyonlarca hektar arazi kuraklıktan kaybedildi

Milyonlarca hektar arazi kuraklıktan kaybedildi

Türkiye'de her yıl 3 Büyükçekmece Gölü kadar su harcanıyor. Suyun yüzde 74'ü ise sulamaya gidiyor. Bunun azaltılması için iş dünyası bir rapor hazırladı

Damla ve yağmur metodu en verimli sulama olarak biliniyor. Bilinçsiz sulama ise hem suyu boşa harcıyor hem toprakta tuzlanma ve verim kaybına sebep oluyor. Tarımdan enerjiye kadar birçok alanda üretimi olumsuz etkilemesi muhtemel olan kuraklığa, iş dünyası da dikkat çekti. İş Dünyası ve Sürdürülebilir Kalkınma Derneği raporunda, iklim değişikliği sebebiyle 1.3 milyon hektar sulak alanın, geri dönülmez biçimde yitirildiği ifade edildi. Dernek Başkanı Galya Frayman Molinas ile Başkan Yardımcısı Okşan Atilla Sanön'ün açıkladığı “Türkiye'de Suyun Durumu ve Su Yönetiminde Yeni Yaklaşımlar: Çevresel Perspektif Raporu”na göre, son 50 yıl boyunca birçok sulak alan, ya aşırı ya da yetersiz sulama sebebiyle kaybedildi. Hazırlanan su raporunda ise bazı tespitler yapılarak, suyun verimli kullanımına ilişkin tavsiyelere yer verildi:-- Türkiye'de 73 milyon nüfusta kişi başına 1519 metreküp su düşüyor. 2030'da nüfus 85 milyona çıkacak, kişi başına su miktarı 1120 metreküpe düşecek.
--  Dünyada kişi başına düşen kaliteli su miktarı her geçen gün azalıyor. Türkiye'nin 25 su havzasından üçü olan Marmara, Küçük Menderes ve Asi su fakiri. Meriç-Ergene Havzası ile su kıtlığı sınırına gelmiş durumda.
-- Türkiye'de suyun yüzde 11''i sanayide, yüzde 15'i evlerde, yüzde 74'ü tarımda kullanılıyor.
--Tarımda kullanılan suyun önemli bir kısmı, verimli sulama yapılmadığı için kaybediliyor.
-- Suyun verimli kullanımı için bütün kesimlere görev düşüyor.

Türkiye

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.