Milli yas nedir? Kim Milli yas ilan edebilir?

Milli yas nedir? Kim Milli yas ilan edebilir?

28 Haziran Salı gecesi İstanbul Atatürk Havalimanı'nda yapılan terör saldırısı bütün ülkeyi yasa boğdu. Dün geceden itibaren herkesin gözü kulağı Atatürk Havalimanı’nda saldırıya uğrayan vatandaşlarımızda. Bugün ise Başbakanlık’tan gelen açıklamayla...

Türkiye’de 1 günlük Milli Yas ilan edildi. Atatürk havalimanında gerçekleşen elim terör saldırısından sonra 36 vatandaşımız yaşamını kaybetti, çok sayıda da yaralı vatandaşımız hastanelere kaldırıldı. Dün geceden itibaren ülkede matem havası var. Bugün ise başbakanlıktan yapılan açıklama ile milli yas ilan edildi.

“Dün akşam İstanbul Atatürk Havalimanı’nda gerçekleşen menfur terör saldırısı sonucunda hayatını kaybeden insanlarımızın acısından dolayı bir gün süreyle milli yas ilan edilmiştir.

Yas alameti olarak yurt ve dış temsilciliklerimizde 29 Haziran Çarşamba günü güneşin batımına kadar bayraklar yarıya çekilecektir.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.”

MİLLİ YAS NEDİR?

Türkiye'de yas, 2893 sayılı Türk Bayrağı Kanunu'nun 24. maddesi hükümlerine göre Başbakanlık tarafından ilan ediliyor. Türkiye'de milli yas ilan prosedürü, Türk Bayrağı Kanunu ve bu kanuna bağlı tüzük tarafından belirleniyor

Türk Bayrağı Kanunu'nun "Bayrağın Yarıya Çekilmesi" başlıklı 4'üncü maddesindeki, "Türk bayrağı, yas alameti olarak 10 Kasım'da yarıya çekilir. Yas alameti olmak üzere bayrağın yarıya çekileceği diğer haller ve zamanı Başbakanlıkça ilan edilir" hükmüne göre  Başbakanlık milli yas ilan edebilir.

 

Bir ulus için önemli ve ülkesine çok hizmet etmiş bir insan veya milli değerler adına önemli insan topluluğu ölmüştür ya da tarihte o ülkede toplu katliamlar gerçekleşmiştir ise bunlar ulusal yas ilan edilme gerekçeleridir. Ulusça üzüntü duyma günleridir. 1 gün, 2 gün veya daha uzun da olabilir. Bayraklar yarıya iner, varsa kutlamalar iptal edilebilir.

 

Star

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.