Milli eğitim sisteminde dönüm noktası

Geçen hafta, milli eğitim sisteminde bir dönüm noktası olan, fırsatları artırma ve teknolojiyi iyileştirme hareketi projesi (Fatih) start aldı. Milli eğitim adına gerçekten tarihi bir anı yaşıyoruz. Çağın gerekleri ve imkânları artık sınıflara taşınıyor. Fatih projesiyle okulun, sınıfın, kara tahtanın, öğretmenin ve öğrencinin işlevleri, eğitimdeki konumları köklü şekilde değişiyor. 17 ilimizde, 52 okulumuzda Fatih projesi başladı. Eylüle kadar 3 bin 657 ortaöğretim kurumunda Fatih projesinin kurulumu bitecek. 4 yıl içinde de ülkemiz genelindeki yaklaşık 42 bin okulda, 570 bin sınıfta bu proje hayata geçecek. Kütüphanelerde, laboratuvarlarda, öğretmen odalarında da etkileşimli tahtalar kurulacak, 620 bin etkileşimli tahta okullarımıza kazandırılacak. Kısacası, yaklaşık 17 milyon çocuğumuz tablet bilgisayar teknolojisiyle tanışacak.

Tablet bilgisayarlarda ders kitapları, z-kitap (zenginleştirilmiş elektronik kitap) olarak yüklü. Öğrenciler tablete yazı yazabiliyor, ödev yapabiliyor ve video izleyebiliyor. Dersi görsel içerikleriyle işliyor. Ayrıca zengin bir kütüphaneye ulaşabiliyor. Öğretmenler etkileşimli tahtada dersi anlatırken, öğrenci konuyu izliyor. "Elektrik kesildi, ders çalışamadım" mazereti geçmişte kaldı. Çünkü tablet bilgisayar hep şarj edilmiş durumda.
Sistemle görsellik ön plana çıkıyor, öğrenciler konuyu daha rahat anlıyor. Bilgi daha kolay alınıyor ve ezberden uzaklaşılıyor. Bu projeyle, artık tek tek sınıflara, yüksek hızlı internet bağlantısı da gerçekleştiriliyor. Her okula, 1 çok fonksiyonlu yazıcı, 1 de doküman kamera kazandırılıyor.

Projeyi destekliyorum, ancak...
Proje eğitimde önemli bir adım. Bu nedenle AK Parti hükümetini kutluyorum. Her yeni projede olduğu gibi, bunda da aksaklıklar olabilir. Hemen olumsuz düşünmeyelim. Ancak aklımdaki bazı soruları sizinle paylaşmak istiyorum. Tablet bilgisyar ve etkileşimli tahtaların ülkemizde üretilmesiyle ilgili planlama tam bilinmiyor. Teknoloji ürünleri kısa bir süre sonra yenileniyor. Tablet bilgisayarların yaklaşık 5 yılda demode olmaması için, nasıl yenileneceği konusunda bilgilendirilmeliyiz. Bence, öğretmenlere verilen 15 saatlik ders yeterli olmayabilir. Bilgisayar teknolojisi öğretmenleri devreye sokulmalı. Yerli yazılımlar için ne kadar bütçe ayrıldığı da açıklanmadı.

Fatih projesi beni heyecanlandırıyor. İnanılmaz bir adım. Hangi ülke teknoloji üretebilirse, o öne çıkacak. Türkiye de bu adımı attı. Ülkemizin dört bir yanındaki çocuklar tablet bilgisayarla tanışacak. Konuyla ilgili kişi ve kurumlara yardımcı olmalıyız. Fatih projesiyle çağı yakalayacağımıza inanıyor ve destekliyorum.

Sabah

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.