Milli eğitim müdürlerine iş sağlığı ve güvenliği uyarısı

Milli eğitim müdürlerine iş sağlığı ve güvenliği uyarısı

İş yerlerini sağlık ve güvenlik açısından daha emin hale getirmek için çıkartılan kanuni düzenlemenin Milli Eğitim Bakanlığı'nın başını ağrıtacağı ileri sürüldü.

Fatih Karakılıç'ın haberi:

 657'ye tabi memurların istihdam edildiği kamu kurumlarının Temmuz 2016'ya kadar söz konusu kanuni yükümlülükten muaf tutulduğunu belirten Birlik İş Güvenliği Enerji İşçi ve Çevre Sağlığı Eğitim Araştırma Derneği (BİR-DER) Başkanı Abdullah Bozkır, ancak özellikle Milli Eğitim'de istihdam edilen 'ücretli öğretmen' gibi bu kapsama girmeyen personellerin de bulunduğuna dikkat çekti. Bozkır, bu yüzden il milli eğitim müdürlüklerine ağır cezalar kesilebileceğini öne sürdü.

Son yıllardaki artan iş kazası ölümlerini azaltmak amacıyla 1 Ocak 2013’ten itibaren yürürlüğe giren 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu'nun uygulaması yeterli işyeri hekimi ve iş sağlığı güvenliği uzmanı olmadığı için kamu kurumlarında sadece 657 statüsünde çalışan personel için 1 Temmuz 2014’ten 1 Temmuz 2016’ya ertelendi. Ancak bu erteleme, kamu kurumlarında hizmet alımı yada kaymakamlık oluru ile çalıştırılan geçici işçileri kapsamıyor. Bu noktaya dikkat çeken BİR-DER Başkanı Abdullah Bozkır, "Ücretli öğretmenler gibi personeller 657’ye tabi değildir. Dolayısıyla yanlış anlama ve bilgi karmaşası yüzünden birilerinin canı yanacakmış gibi gözükmektedir." dedi.

BİR-DER Başkanı Bozkır, geçen yıl ülke genelinde okullarda 58 bin 479 ücretli öğretmenin görev yaptığını, bu sene sayının 80 bini aşmasının beklendiğini vurguladı. Dolayısıyla 6331 sayılı kanun 26. maddesi gereği ücretli öğretmen çalıştıran il ve ilçe milli eğitim müdürlüklerini büyük cezalar beklediğini ileri süren Bozkır, milli eğitim müdürlüklerinin; iş güvenliği uzmanı veya işyeri hekimi görevlendirilmemesi halinde her bir kişi için uygulanan 5 bin TL'lik ceza ile aykırılığın devam ettiği her ay için aynı miktar cezanın kesilmesi yaptırımına maruz kalabileceğinin altını çizdi. Bozkır, kanun çerçevesinde diğer sağlık personeli görevlendirmeyen işverene 2 bin 500 TL ceza kesildiğini, aykırılığın devam ettiği her ay için de aynı miktar cezanın uygulanmaya devam edildiğini belirterek, yükümlülükleri yerine getirmeyen işverene her bir ihlal için ayrı ayrı bin 500 TL ceza kesildiğini de aktardı.

Cezaların bu kadarla bitmediğini anlatan Abdullah Bozkır, ‘İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitim Belgesi’ olmaması durumunda iş yerine her çalışan için bin 78 TL ceza uygulandığını söyledi. Sağlık muayenelerinin olmaması durumunda her çalışan başına bin TL ceza kesildiğini de kaydeden BİR-DER Başkanı, risk analizi yapmayan iş yerlerine 1 Ocak 2013 tarihinden itibaren 3 bin 400 TL, tekrar eden her aya 4 bin 800 TL ceza uygulandığını belirtti. Kanunun gereklerinin yerine getirilip getirilmediğinin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Sağlığı ve Güvenliği –Kayıt Takip İzleme Programı’ndan (İSG-KATİP) takip edildiğini işaret eden Bozkır, "Tüm kanun kapsamındaki kamu kurumlarını uyarmayı zorunluluk olarak görüyoruz. Aksi takdirde 500 ücretli öğretmen çalıştıran bir il, ilçe milli eğitim müdürüne çok ciddi yüksek rakamlarda cezalar uygulanacaktır. Mağdur olmak istemeyen müdürlerimizin bir an önce bu sorumluklarını yerine getirmeleri gerekmektedir. Tekrar etmekte fayda var; erteleme 657 sayılı kanun kapsamında çalışan personeli ilgilendirmektedir. İşveren konumundaki yöneticiler gereğini yapmalı." ifadelerini kullandı.

Cihan