Milletleri millet yapan sahip oldukları manevi değerlerdir

Milletleri millet yapan sahip oldukları manevi değerlerdir

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez

Risale Haber-Haber Merkezi

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, resmi ziyaretlerde bulunmak üzere gittiği Düzce’de, bölgede görev yapan din görevlileriyle bir araya geldi.

Düzce’nin 23 lisanın konuşulduğu özel bir yer olduğunu kaydeden Başkan Görmez, “23 lisanı konuşan insanların imanın potasında birlik oluşturup bir şehir medeniyeti kurmuş olmaları sadece İslam dininin insanlara takdim ettiği büyük bir armağandır. Kafkaslar ile Balkanlar burada buluşmuş ve burada bir iman kardeşliğinin nasıl inşa edileceğini göstermişlerdir. Siz o birliği oluşturan değerlere hizmet ediyorsunuz. Böyle bir şehre hizmet ediyorsunuz.” dedi. 
Milletleri millet yapan yüce değerler olduğunu vurgulayan Başkan Görmez, şunları söyledi;

“Milletleri millet yapan yüce değerler toplamına o milletin kimliği denir…”

Milletleri millet yapan yüce değerler vardır. Milletleri millet yapan ve tarih sahnesinde onları sürekli kılan değerler vardır. Biz bu değerler toplamına o milletin kimliği diyoruz. Milletin kimliğini oluşturan unsurlar dil, tarih, kültür, coğrafya… Bütün bunlar milleti millet yapan önemli unsurlardır. Tarih bize şunu gösteriyor. Milletleri asıl millet yapan sahip oldukları manevi değerlerdir. Milletleri tarih sahnesinde sürekli kılan yüce değerler bütünü olarak tarif edebileceğimiz asli kimliğidir. Bu topluluk ve bu topluluğun şahsında bütün Diyanet camiası bu milleti millet kılan yüce değerleri ayakta tutan önemli bir topluluktur.

“Diyanet camiası bu milleti ayakta tutan yüce değerlere hizmet ediyor…”

Bazıları Diyanet camiasının bu ülke, bu millet, bu coğrafya, İslam âlemi ve bütün insanlık için ne kadar kıymetli olduğunu, ürettiğiniz değerlerin bu milleti nasıl ayakta tuttuğunu, bu milletin birlik mayası oluşturduğunu bilmeyenler, buna bigâne olanlar olabilir. Ancak şunu ifade etmek isterim, Diyanet camiası ve yürüttüğü hizmetler bu milleti ayakta tutan yüce değerlere hizmettir.

“Bizleri bu millete hizmette istihdam ettiği için Allah’a ne kadar şükretsek azdır…”

Öncelikle hepimiz Allah’a ne kadar şükretsek azdır. İnsanoğlu yeryüzüne bir defa gelir ve yaratıcı onu bir işte istihdam eder. Allah bizi Peygamber makamı olan mihrapta istihdam ediyor. Yüce dinini, kitabını öğretmekte istihdam ediyor. Kırılan kalplere merhem olmakta, kutuplara ayrılan insanları birleştirmede istihdam ediyor. Ne kadar şükretsek azdır.  Zaman zaman Allah’ın ne büyük bir nimetiyle iç içe olduğumuzun idrakinde olamayabiliriz. Birbirimize bunu hatırlatmamız gerekir. Ancak her nimetin bir külfeti vardır. Sahip olduğumuz nimet ne kadar yüce ise, sahip olduğumuz izzet ne kadar yüksek ise yaptığımız işin sorumluluğu da o kadar ağırdır. İşte bu sebeple zaman zaman bir araya gelip bunun muhasebesini yapmak zorundayız. Biz bu nimetin kıymetini bilemez, vazifemizi layıkıyla yerine getiremezsek o takdirde bir o kadar da zorluk ve sıkıntılarımız olacaktır.

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.