Midenize yedikleriniz değil çektiğiniz sıkıntılar dokunuyor

Midenize yedikleriniz değil çektiğiniz sıkıntılar dokunuyor

Çözülemeyen kimi sorunlar karşısında “İçime dert oldu” deriz. İnsanların kendi iç dünyalarında yaşadığı böylesi birtakım olumsuz duygular, sonrasında yerini psikolojik sorunlara bırakıyor.

Yaşanılan her stres karşısında beden bir tepki veriyor. Uzmanlar bu sıkıntıların mide ve bağırsak ülserleri, astım gibi hastalıklara yol açtığını söylüyor.
 
Bazen bir çarpıntı ya da mide ağrısı, bazen de tansiyondaki değişimler içinizde büyüttüğünüz bir sıkıntının yansıması olabilir. Kişinin iç dünyasında yaşadığı rahatsızlığın bu şekilde fiziksel bir hastalığa dönüşmesine psikosomatik hastalık deniliyor. Yoğun strese maruz kalan bir kişinin midesinde ülser oluşmasının psikosomatik olduğunu belirten Acıbadem International Hastanesi’nden psikolog Ferahim Yeşilyurt, “Mide ve bağırsak ülserleri, astım bronşiale, ülseratif kolit gibi hastalıklar da psikosomatiktir.” diyor. Bu hastalığın ortaya çıkmasında birçok nedenin olabileceğini dile getiren Yeşilyurt,  “Kaygılı, depresif, titiz, mükemmeliyetçi, hırslı ve planlama güçlüğü yaşayan kişiler bu tür hastalıklara daha sıklıkla yakalanabilirler. Mizaç olarak çabuk sinirlenme ve öfkeyle baş etme sorunu yaşayanlar da yine risk altında olan diğer kişilerdendir.” diyor. Hastalığın ilgili uzman tarafından tedavisinin yapılması gerektiğini belirten uzman psikolog, ülser için gastroenteroloji uzmanına giden kişinin tedavide başarıya ulaşması için mutlaka psikiyatrik desteğinin de ihmal edilmemesini belirtiyor. Böylelikle olası hastalığın önüne geçilebileceğini aktarıyor.
 
Psikosomatik hastalıkların tedavisinde bunlara dikkat!
 
Yardım alın: Eğer psikosomatik hastalıklardan birini yaşıyorsanız stres yönetiminde farkında olduğunuz  ya da olmadığınız bazı sorunlar yaşıyorsunuz demektir. Bu inanç ve davranışları değiştirmek için mutlaka bir uzmandan yardım alın.
 
Planlı olun: Plansızlığın karşıtı, acelecilik, işlerin yetişmemesi durumunu da beraberinde getirir. Planlama bizi belirsizlikten koruyarak amaçlarımızı gerçekleştirmemize yardımcı olur.
 
Sorumlulukları azaltın: Çok fazla sorumluluk taşımak stresi artıran nedenlerin başında gelir. Yapılacak işlerin çokluğu, dinlenecek zamanın olmaması da stresi artırır.
 
Sağlıklı iletişim kurmayı öğrenin: Bu konudaki becerinizi geliştirin. Sağlıklı bir aile yaşamı, iyi bir evlilik ilişkisi kişinin hayatını kolaylaştırır.
 
Hobi edinin: Hobi edinmekteki amaç yapılan işten keyif almaktır. Bazı kişiler hobilerinde bile bir yarış halindedir, diğer kişiler ile sürekli rekabet ederler, bir türlü gevşeyemezler.
 
Gevşemeyi öğrenin: Uzun süre strese maruz kalan kişinin bedeni gerginleşir. Yani vücut ve beyin sürekli alarm durumundadır. Bu durumda bedende bazı sorunlar, kas ve eklem ağrıları baş göstermeye başlar. Stres reaksiyonunda artan adrenalini azaltmak için, vücudu gevşetme egzersizleri faydalıdır. Spor ya da kısa egzersizler de kullanılabilir.
 
Zaman

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.