Mide ve Bağırsak Hastalıklarında Erken Teşhis

Mide ve Bağırsak Hastalıklarında Erken Teşhis

Medical Park Samsun Hastanesi Gastroenteroloji Kliniği’nden Uzm. Dr. Özgür Ecemiş “gastroskopi ve kolonoskopi” hakkında bilgi verdi.

Uzm. Dr. Ecemiş, “Gastroskopi yemek borusu mide ve oniki parmak bağırsağın ilk bölümünün incelendiği bir işlemdir. Bu işlem ile yemek borusunun, midenin ve on iki parmak bağırsağının ilk bölümünün neredeyse tüm hastalıklarının tanısı konulabilir. Reflü düşünülen hastalara, gastrit ve peptik ülser şüphesi olanlara, yemek borusu kanseri şüphesi olanlara, mide kanseri şüphesi olanlara, ince barsak hastalıkları şüphesi olanlara, ailede mide kanseri öyküsü olanların akrabalarına işlemin yapılması planlanmalıdır. Gastroskopi ile H. pilorinin varlığının araştırılması, mide kanamasının tanı ve tedavisi, darlıkların genişletilmesi, yabancı cisim çıkarılması, polip çıkarılması da yapılabilmektedir” dedi.
 
GASTROSKOPİ İŞLEMİNDEN ÖNCE 8-10 SAAT AÇ KALINMALI
 
Uzm. Dr. Özgür Ecemiş şu bilgileri verdi: “Gastroskopi işlemi 8-10 saatlik açlık sonrasında yapılır. İşlem yapıldıktan yarım saat sonra kişi yemeğini yiyebilir. İşlem öncesi yapılacak sedasyonun etkisi 3-4 saat kadar daha süreceğinden hastaların araba sürmemeleri gerekmektedir. Bu nedenle mutlaka onları evlerine geri götürecek biri ile randevularına gelmeleri önerilmektedir. İşleme bağlı komplikasyon gelişmesi (ciddi kanamalar, perforasyon, anesteziye bağlı komplikasyonlar) son derece nadirdir.”
 
KOLONOSKOPİ HANGİ HASTALIKLAR İÇİN UYGULANIR
 
Kolonoskopinin ise anüsten girilerek kalın bağırsakların tamamının incelendiği bir işlem olduğunu belirten Dr. Ecemiş, “İşlem öncesi ve sırasında hastaya damardan sakinleştirici, anestezik verilir. Hasta işlem sırasında tamamen uyumaktadır. Hemoroid, barsak kanseri, ülseratif kolit ve crohn düşünülen, ishali olan kabızlığı olan irritabl barsak hastalığı tanısı konulması, kansızlığı, kanaması olan hastalara yapılmaktadır. Bu işlem ile kalın bağırsaklar ve ince bağırsakların son kesiminin tüm hastalıklarının tanısı konulabilir” diye konuştu.
 
KOLONOSKOPİDEN ÖNCE 3 GÜN DİYET YAPILMALI
 
Uzm. Dr. Özgür Ecemiş, şöyle devam etti: “Bağırsakların temizlenebilmesi için işlem yapılmadan önceki 3 gün diyet yapılmalı ve işlemden bir önceki gece ishal yapıcı ilaç kullanılmalı, işleme gelmeden 1 saat öncede makattan lavman yapılmalıdır. İşlemden sonra kişi normal yemeğini yiyebilir. İşleme bağlı komplikasyon gelişmesi (ciddi kanamalar, perforasyon, anesteziye bağlı komplikasyonlar) son derece nadirdir.”
 
AKS TV ekranlarında 30 Eylül 2014 Salı günü yayınlanacak, Opr. Dr. Mustafa Çolak’ın sunduğu “Herkes İçin Sağlık” programına katılacağını söyleyen Dr. Ecemiş, “Gastroskopi ve kolonoskopi hakkında sormak istediğiniz soruları ‘herkesicinsaglik@hotmail’ adresine mail gönderin, canlı yayında sorularınızı ve öğrenmek istediklerinizi cevaplayalım” açıklamasında bulundu.
 
Haberler 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.