Meyve ve sebze fiyatları geçen seneye göre iki kat yüksek!

Meyve ve sebze fiyatları geçen seneye göre iki kat yüksek!

Hal fiyatları raporuna göre bu sene 15 Haziran’daki meyve ve sebze fiyatları geçen sene aynı güne göre oldukça yüksek.

 Dolmalık biberin geçen sene en düşük hal fiyatı 1,50 lira iken, bu sene 2,30 lira. Çilek 3,50 lira iken 5 lira. Türkiye Sebze ve Meyve Komisyoncuları Federasyonu Başkanı Yüksel Tavşan, “Talebe karşılık daha fazla ürün üretme lüksümüz yok. Elimizdekini satacağız.” dedi.
 
-Türkiye, yüksek fiyatlı meyve ve sebzelerde yaz rahatlığını henüz göremedi. Uzmanlar hasat döneminin fiyatlara olumlu yansıyacağını öngörmüştü, ancak hal fiyatlarından derlenen rapora göre bu sene 15 Haziran’daki meyve ve sebze fiyatları geçen sene aynı güne göre epey yüksek. Dolmalık biberin geçen sene en düşük hal fiyatı 1,50 lira iken, rakam bu sene aynı gün 2,30 lira. Çilek 3,50 lira iken bu sene 5 lira. Patates 0,60 lira iken bu sene 1,50 liradan satılıyor. Vişne 2 lirayken bugün 4 lira. Pancar 1 lira iken bugün 2 lira. Havuç Haziran 2013’te 0,80’den satılırken rakam bu sene 1,40 lira. Bu rakamlara yaklaşık yüzde 20 etki eden taşıma ve market kârı da eklenmiş değil. Reis Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Reis, pirinç, fasulye gibi baklagillerin yakın geçmişte doruk noktasına ulaştığını belirterek, “Gıda fiyatları bence yeni mahsulle birlikte inişe geçer.” dedi. Reis, yeni mahsullerin ağustosta tezgâha geleceğini söyledi. Türkiye Ziraat Odası Genel Başkanı Bayraktar da önceki ay yaptığı değerlendirmede kuru kayısıda yüzde 32,97, fındık içinde yüzde 29,40, Antep fıstığında yüzde 10,56, pirinçte yüzde 3,12, zeytinyağında yüzde 2, ekmekte yüzde 1,29 artış olduğunu gözlemlediklerini söylemişti.
 
RAMAZAN’DA TALEP ARTACAK, HALİYLE FİYATLAR DA!
 
Türkiye Sebze ve Meyve Komisyoncuları Federasyonu Başkanı Yüksel Tavşan ise kış sezonunun iyi geçmemesi ve yoğun yağışların meyve fiyatlarını olumsuz etkilediğini belirterek, “Ayrıca Ramazan ayı geldi ki bu ayda talep de artıyor. Bizim gibi tarlası olmayan toptancılar da haliyle fiyatları artırır. Çünkü talebe karşılık daha fazla ürün üretme lüksümüz yok. Elimizdekini satacağız.” değerlendirmesinde bulundu.
 
‘Sorunlarını çözemezsek çiftçiyi tarlaya sokamayız’
 
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Başkanı Şemsi Bayraktar, dün Ankara’da düzenlediği basın toplantısıyla, Ramazan ayı öncesinde üretici ve market fiyatlarını açıkladı ve görülebilecek, yüksek gıda fiyatları konusunda uyarılarda bulundu. Bu yıl Ramazan öncesi gıda fiyatlarının önceki yıllardan daha büyük önem arz ettiğini belirten Bayraktar, 2013-2014 üretim sezonu başlangıcından itibaren çiftçinin doğal afetlerin hemen her türlüsünü yaşadığını kaydetti. Kuraklık, don, dolu, fırtına, aşırı yağış ve hortum gibi afetler nedeniyle iki bölge dışındaki her yerin etkilendiğini belirtti. TZOB olarak, afet yaralarının sarılması ve çiftçinin sorunlarının sahada dinlenmesi için toplantılar düzenlediklerini vurgulayan Bayraktar, “Yerinde yaptığımız incelemelerde tespitlerimiz o ki, bu yıl çiftçimizin sorunları büyüktür. Mutlaka, acil ve farklı tedbirlerle çözülmesi zorunluluğu vardır. Zira, bu sorunları, çiftçimize moral verecek şekilde çözemezsek, gelecek üretim sezonuna hazırlamakta zorluk çekeriz, çiftçiyi tarlaya sokamayız.” dedi.
 
Yaşanan doğan afetlerin sonucu olarak Ramazan ayında, artan gıda ihtiyacının, spekülasyona bu yıl çok daha açık olduğuna işaret eden Bayraktar, “Bazı ürünlerde yaşanan arz eksikliği, elbette bir miktar fiyat artışlarına yol açacaktır.” diye ekledi. Aracıların cebine haksız kazanç girmesini kabul etmediklerinin altını çizen Bayraktar, “Bu hassas dönemde Türkiye Ziraat Odaları Birliği olarak, 7 yıldır Ramazan öncesi yaptığımız, ardından ay boyunca takipçisi olduğumuz çalışmalara, bu yıl her zamankinden daha çok önem vereceğiz.” diye devam etti. Türkiye’nin artık kaybedecek tek karış tarım arazisi olmadığını vurgulayan Bayraktar, “Sanıldığı kadar toprak zengini bir ülke değiliz.” ifadelerini kullandı. TZOB Başkanı şunları aktardı: “Biz çiftçiler olarak, çiftçilerimizin temsilcisi olarak, artık tarım arazilerimizin imara da, sanayiye de açılmasını, kirletilmesini istemiyor, aksine her zamankinden daha çok duyarlı olacak şekilde korunmasını ve kollanmasını bekliyoruz.” dedi.
 
Öte yandan Ramazan ayında özellikle et, et ürünleri, süt ürünleri, bakliyat ve unlu mamullerde talebin yoğunlaştığını aktaran Şemsi Bayraktar, “Fiyatlara geçmeden önce, bir kez daha uyarmak istiyorum ki; et fiyatlarında görülebilen en küçük artışta bile harekete geçen ithalat lobileri, üreticilerimizde büyük tedirginlik oluşturmaktadır.”
 
Şemsi Bayraktar, buğday fiyatlarıyla ilgili, “Buğdayda bu sene üretimde düşme var. Dolayısıyla TMO’nun fiyat açıklayıp açıklamayacağını bilmiyorum. Şu ana kadar TMO buğday fiyatı açıklamadı. Ama TMO fiyat açıklayacaksa, bu sene doğal afetleri dikkate almak suretiyle ve doğal afetlerin üreticimize yüklediği maliyeti dikkate almak suretiyle, üretici maliyetini düşünerek bir fiyat açıklamak zorunda. Yani geçmiş dönemlerdeki fiyattan farklı olarak fiyat açıklamak durumunda. Üreticiyi tatmin edecek bir fiyat açıklar diye düşünüyorum.” şeklinde konuştu.
 
Zaman

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.