Meyve-sebzeler barkod uygulamasına geçecek

Meyve-sebzeler barkod uygulamasına geçecek

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, tarlada, bahçede yetişen ürünlerin gıda güvenliği açısından Parsel Tanımlama Sistemi hayata geçirecek.

Yasemin asan'ın haberi:

Parsel Tanımlama Sistemi ile Türkiye'de üzerinde tarım yapılan 30 milyon parseli kimliklerinden Bakanlık, bu parsellerde yetişen meyve, sebzelere barkot uygulamasını başlatacak. Tüketiciler, pazar ve marketlerde satılan maydonoz, domates, patates hatta sarımsak gibi tüm ürünlerin üzerlerindeki barkotları okutarak, ne zaman hasat edildiği, hangi çiftlikte, hangi çiftçi tarafından yetiştirildiği gibi tüm bilgilerini görebilecek. Hatta o ürünün son kullanma tarihi veilaç kullanılıp kullanılmadığı bilgisine erişebilecek.

HER ÜRÜNE YAPIŞTIRILACAK

Bakanlık Tarım Reformu Genel Müdürü Gürsel Küsek, Parsel Tanımlama Sistemi'nin detaylarını anlattı. Bakanlığın 'Tarladan sofraya kadar güvenilir gıda' prensibiyle hareket ettiğini söyleyen Küsek, tarım faaliyetleri yürütülen 30 milyon parselin de TC kimlik numaraları gibi numaralandırıldığını belirtti. Küsek, 'Bazı firmalar şu an ürünlerinin üzerine markalarını yapıştırıyorlar. Ama bu akredite edilmemiş bir sistem. Biz bunun alt yapısını hazırlıyoruz. Çünkü çiftçinin parselinde kullandığı gübre, ilaç, tohumun bizde kayıtlı olması lazım ki takibini yapabilelim' dedi.

TEK TUŞLA TAKİP EDİLECEK

Küsek, Parsel Tanımlama Sistemi ile bu yıl ilk olarak çiftçilerin parselinde kullandığı ürünler veri tabanına girilmek zorunda olacağını belirtti. Kontroller tek tuşla yapılabilecek.

Yeni Şafak

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.