Meyve sebze yıkarken bunu sakın yapmayın

Meyve sebze yıkarken bunu sakın yapmayın

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı uyardı

Meyveler çamaşır suyuyla yıkanır mı?

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, çamaşır suyunun evlerde taze meyve ve sebzelerin yıkanmasında kullanımını tavsiye etmediklerini açıkladı.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, son günlerde yazılı ve görsel basın ile internet medyasında yer alan “Sebze ve meyvelerin çamaşır suyu ile yıkanabileceğine” dair haberler yer aldığına dikkat çekilerek şöyle denildi:

“Çamaşır suları genellikle içeriğinde sodyum hipoklorit bulunduran solüsyonlardır. Sodyum hipokloritantimikrobiyal etki göstermesinden dolayı dezenfektan olarak kullanılmaktadır. Klorlu bileşikler genellikle içme ve kullanma sularının dezenfeksiyonunda sıklıkla kullanılmaktadır. Ancak, Birleşmiş Milletler Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ve Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) ve Avrupa Birliği (AB) söz konusu ürünlerin kontrolsüz kullanımında ciddi sağlık risklerine neden olabileceği, sodyum hipokloritinmutajenik etki gösterdiği, kullanımı sırasında diğer bazı organik maddelerle reaksiyona girerek tehlikeli yan ürünlerin oluşmasına neden olabileceği gibi risklerden dolayı meyve ve sebzelerin direkt olarak bu tür ürünlerle dezenfekte edilmesini önermemektedir.”

"TÜRKİYE’DEKİLER UYGUN DEĞİL"
Açıklamada, Türkiye’de piyasaya sunulan çamaşır sularının gıda ile temasa uygun ürünler olmadığı vurgulanarak, “Ürünlerin gerek bileşikleri gerekse konsantrasyonları farklılık göstermektedir. Dolayısıyla bu ürünlerin evlerde taze meyve ve sebzelerin yıkanmasında kullanımı Bakanlığımızca tavsiye edilmemektedir. Evlerimize ulaşan şebeke suları yetkili makamlar tarafından klor ve klorlu bileşikler kullanılarak dezenfekte edildiğinden bakanlık olarak meyve ve sebzelerin bu sularla bolca yıkanmasını öneriyoruz. “

iha

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.