Mevsim sıcaklığı balık fiyatına aksetti

Mevsim sıcaklığı balık fiyatına aksetti

Hava sıcaklığının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi balık fiyatlarının artmasına neden oldu.

Edirne Balıkpazarı Caddesi'nde balık satan Mehmet Gündoğan, yılbaşından önce kilosu 3 lira olan hamsinin fiyatının 8 ile 10 lira arasında değiştiğini söyledi.

Sıcak hava balık fiyatlarını artırdı

Deniz balığının azalmasının, çiftliklerde üretilenlerin de fiyatlarının da artmasına neden olduğunu kaydeden balıkçı Gündoğan, tezgahta çinekopun 25 liradan 35 liraya, lüferin 30 liradan 40 liraya, levrekin 10 liradan 15 liraya, istavritin 5 liradan 10 liraya, çipuranın fiyatının ise 12 liradan 17 liraya yükseldiğini söyledi.

Birçok etken var

Trakya Üniversitesi Keşan Meslek Yüksekokulu Su Ürünleri Uygulama ve Araştırma Merkezi Öğr.Gör. Dr. Sevil Erdoğan, "Denizlerimizdeki balıkların bolluğunu etkileyen bir çok faktör var. Bunların başlıca besin miktarı, aşırı avcılık, balık göçleri, sıcaklık gibi faktörler. Suda besin miktarı havanın ısındığı ve güneş ışığının arttığı bahar aylarında özellikle ilkbahar ve sonbaharda artış gösterir. Bu mevsimlerde su hareketleri yani suyun karışımı da önemli bir faktördür" dedi.

Yaz ve kış aylarında ise derin su kütlelerinin ısı tabakalaşmasına uğradığını kaydeden Dr. Sevil Erdoğan, "Bu durumda yazın suyun yüzeyi sıcak, dip kısımlar serindir. Kışın da tam tersi dip kısımlar sıcak yüzey soğuktur. Bu mevsimlerde su karışımı olmaz. Çözünmüş organik ve inorganik maddeler dipte bulunur. İlkbaharda ise hava sıcaklığına bağlı olarak yüzey sıcaklıkları değişir ve rüzgarın etkisiyle su karışımı olur. Dipteki besin yüzeye çıkar. Balıklar için besin teşkil eden organizmalar çoğalır. Böylece balıklar için besin sağlanmış olur ve balık bolluğu bu durumda artar. Yine kış aylarında balıklar göç ediyor. Bu besin bulmak için üremek için veya tatlı sudan tuzlu suya veya tuzlu sudan tatlı suya olabilir. Bu da hava şartları iyi olsa bile balıkların az olmasına neden olur" diye konuştu.

Haberler

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.