Mevlid Kandili Kur'an ve dualarla ihya edildi

Mevlid Kandili Kur'an ve dualarla ihya edildi

Hazreti Muhammed'in (asm) dünyaya geldiği gün olarak kutlanan Mevlit Kandili dolayısıyla İstanbul'daki camiler doldu taştı.

Mevlit Kandili nedeniyle kadın, erkek, genç, yaşlı çok sayıda kişi, özel programlar düzenlenen başta Sultanahmet, Fatih, Eyüp Sultan ve Yavuzselim olmak üzere İstanbul'daki camilerde saf tuttu.

Namaz kılıp, dua eden vatandaşlar, okunan Kur'an-ı Kerim, Mevlid-i Şerif ve ilahilerle kandilin manevi atmosferini yaşadı.

Bu arada, İstanbul Müftüsü Rahmi Yaran, Piyalepaşa Camisi'nde düzenlenen kandil programına katılarak, vaaz verdi.

Hz. Muhammed'in peygamberlikten önce de insanlar tarafından güvenilen biri olduğunu dile getiren Yaran, "Mekke'de ahlak yoktu, edep yoktu, böyle bir ortamda Hz. Muhammed gençlik yıllarında 'El Emin' lakabını almıştı" diye konuştu.

Vaazın ardından mevlit ve ilahiler okundu.

Cami çıkışı vatandaşlara kandil simidi dağıtıldı.

Tarabya Mekke Nur Camisi'nde vatandaşlar, Mevlit Kandili dolayısıyla Sakal-ı Şerif'i yakından görme imkanı buldu. 

Mevlit Kandili münasebetiyle camide, Erenler İlim ve Hizmet Vakfı ile Efendim İlim ve Yardımlaşma Derneği tarafından program düzenlendi. 

Yatsı namazı sonrası Mahmut Ustaosmanoğlu'nun damatlarından Mahmut Eren tarafından cemaate gecenin önemi anlatıldı. Konuşma, toplu dua ile sona erdi. 

Bahçeköy Meydan Camisi imamı Kurra Hafız Faysal Kara'nın Kur'an-ı Kerim tilavetinin ardından sanduka içinde getirilen cam fanustaki Sakal-ı Şerif, önce erkeklere, daha sonra da kadınlara gösterildi. Sakal-ı Şerif'i yakından görme imkanı bulan vatandaşlar tekbir ve salavat getirdi. Vatandaşlar, Sakal-ı Şerif'e yoğun ilgi gösterdi. 

Öte yandan, BİNDER İnsan ve Çevre Derneği tarafından Mevlit Kandili dolayısıyla Şehzadebaşı Camisi'nde "Peygamber Efendimizi Anma Programı" düzenlendi. 

Programa çok sayıda vatandaş katıldı. Görevliler tarafından 7 kat bez içerisindeki sedef kaplamalı sandıktan çıkarılan Sakal-ı Şerif'e vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi. 

Adana

Adana'da Mevlit Kandili dolayısıyla kullanım alanı açısından Türkiye'nin en büyük camisi olma özelliğini taşıyan Sabancı Merkez Camisi'nde düzenlenen programda, Seyhan İlçe Müftü Vekili İbrahim Öztürk, Mevlit Kandili ve önemi konusunda vaaz verdi. 

Vaazın ardından Kuran-ı Kerim okundu. Programın bitiminde cami çıkışında cemaate lokum dağıtıldı.

İzmir

İzmir'deki camiler, Mevlit Kandili dolayısıyla doldu.

Çok sayıda kişi, camilere gidip dua etti, namaz kıldı.

Beşikçioğlu Camisi'nde kandil programını takip edenler de Mevlid-i Şerif'i dinledi, ilahilere eşlik etti.

Uşak

Uşak'ta, Mevlit Kandili dolayısıyla camilerde yoğunluk yaşandı.

Kent merkezindeki bazı camilerin önlerinde araç yoğunluğu yaşanırken, trafik ekipleri araçları yönlendirdi. 

Tarihi Ulu Cami'de Mevlit Kandili'nin önemini anlatan Uşak Müftüsü Fuat Altındaş, alemlere rahmet olarak gönderilen son Peygamber Hazreti Muhammed'in doğum günü olan Mevlit Kandili'nin, tüm İslam alemine huzur, barış ve mutluluk getirmesini temenni etti. 

Edirne

Edirne'de, Mevlit Kandili idrak edildi.

Edirneliler, kandil dolayısıyla başta tarihi Selimiye, Eski, Üç Şerefeli camiler olmak üzere, kentteki birçok camiye akın etti.

Selimiye Camisi'ndeki programda namaz kılıp, dua eden vatandaşlar, okunan Kuran-ı Kerim ve Mevlid-i Şerif ile kandilin manevi atmosferini yaşadı.

Trakya Üniversitesi (TÜ) İlahiyat Fakültesi öğrencileri de ilahi okudu.

TÜ İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hüseyin Sarıoğlu, Selimiye Camisi'nde yaptığı konuşmada, Hazreti Muhammed'in doğduğu gecenin sabahı insanlık için yepyeni bir gün doğduğunu söyledi.

Sarıoğlu, insanların Peygamberimizin doğuşuyla aydınlandığını kaydetti.

Edirne Valisi Dursun Ali Şahin de programın ardından cami çıkışında gazetecilere yaptığı açıklamada, kandil dolayısıyla vatandaşlara Osmanlı Şerbeti dağıttıklarını belirtti.

Kandillerde şerbet dağıtılmasının Osmanlı'dan günümüze gelen güzel bir gelenek olduğunu aktaran Şahin, İslam aleminin kandilini kutladı.

Cuma namazından mevlit programına kadar vatandaşlara 1 ton şerbet dağıtıldığı öğrenildi.

Mardin

Mardin'deki camilerde Mevlit Kandili dolayısıyla program düzenlendi.

Mardin İl Müftülüğü tarafından, Hazreti Muhammed'in dünyaya teşriflerinin yıl dönümü dolasıyla kentteki camilerde düzenlenen programlarda vatandaşlar Kuran-ı Kerim okudu, namaz kılıp, dua etti.

Fuat Yağcı Camisi'nde düzenlenen programa katılan Mardin İl Müftü Vekili İsmail Ünal, Mevlit Kandili ve önemi konusunda vaaz verdi.

Vaazında İslam kardeşliği ve bu kardeşliğin getirdiği sorumluluğa değinen Ünal, şöyle konuştu:

"Bir şekliyle kardeşiz. Ya yaratılıştan insanoğlu olarak kardeşiz, veyahut mümin olarak dini yönden kardeşiz. Onun için hassaten bölgemizdeki üzücü hadiseler, bölgemizdeki, maalesef insanımızın birbirine zulmetmesi, insanımızın birbirine kötü muamelede bulunması hiçbir zaman insan ahlakıyla bağdaşan bir durum değildir. Eğer biz müminiz diyorsak bu tür davranışlardan, bu tür tutumlardan her zaman için uzak durmamız lazım. Rab'bim bu geceyi en iyi şekilde değerlendirenlerden, Peygamber Efendimizi hayatımızda rehber kılan kullarından eylesin."  

Denizli

Denizli'de, Mevlit Kandili nedeniyle Müslümanlar camilere akın etti.

Mevlit Kandili programı çerçevesinde camilerde vaazlar verilip Kuran-ı Kerim okundu.

Delikliçınar Yeni Camisi'nde de yatsı namazı öncesi Süleyman Çelebi'nin yazdığı Mevlid-i Şerif okunurken, kandil dolayısıyla döktürülen lokmalar, namaz sonrası cemaate dağıtıldı.

Erzurum

Erzurum'da, başta tarihi Ulu Cami ve Lalapaşa Camisi olmak üzere bütün camileri dolduran vatandaşlar, Mevlit Kandili programlarına katılıp, dua etti.

İl Müftülüğü tarafından, Hazreti Muhammed'in dünyaya teşriflerinin yıl dönümü dolasıyla kentteki camilerde özel programlar düzenlendi. 

Mevlit Kandili nedeniyle gerçekleştirilen programlarda vatandaşlar, Kuran-ı Kerim okudu, namaz kılıp, dua etti.

Programlara katılan Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, Solakzade, Ulu Cami ve Lalapaşa Camisi'nde 6 bin kandil simidi dağıttı.

Vatandaşlara gül suyu da ikram edildi.

Şanlıurfa

Peygamberler Şehri olarak nitelendirilen Şanlıurfa'da, vatandaşlar Mevlit Kandili dolayısıyla Balıklıgöl Yerleşkesi'ndeki camileri doldurdu. 

Gün boyunca kentin kutsal mekanlarını ziyaret eden vatandaşlar akşam namazının ardından Hazreti İbrahim'in doğduğu ve ateşe atıldığı yer olarak rivayet edilen Balıklıgöl Yerleşkesine akın etti.

Adıyaman, Gaziantep, Diyarbakır gibi çevre illerden gelen ziyaretçiler, yerleşkede bulunan kutsal yerleri ziyaret etti. Buradaki camilerde namaz kılan vatandaşlardan bazıları ise Kuran-ı Kerim okudu.

Ziyaretçiler yatsı namazının ardından, Şanlıurfa Müftülüğü tarafından Dergah Camisi'nde okutulan mevlidi dinleyip dua etti.

Kentteki birçok camide kandil dolayısıyla özel programlar düzenlendi.

Ülkelerindeki iç savaştan kaçarak Türkiye'ye sığınan Suriyeliler, Akçakale ilçesindeki çadır kentte Mevlit Kandili'ni kutladı.

Yaklaşık 27 bin Suriyeli sığınmacının yaşadığı Süleyman Şah Konaklama Tesisleri'nde düzenlenen Mevlit Kandili programına Suriyeliler ilgi gösterdi.

Kuran tilavetiyle başlayan programda Suriyeliler tarafından ilahiler okundu, dualar edildi, Mevlid-i Şerif okundu.

Programa, Kaymakam Eyüp Fırat, Şanlıurfa Müftüsü İhsan Açık ile öteki ilgililer katıldı.

Kars

Kars'ın Sarıkamış ilçesinde, Sarıkamış harekatı sırasında donarak şehit düşen 90 bin Mehmetçik ve Mevlit Kandili dolayısıyla mevlit programı düzenlendi.

Kazım Karabekir Paşa Camisi'nde düzenlenen mevlit programında şehitler için Kuran-ı Kerim okundu.

Programda vaaz veren Diyanet İşleri Başkanlığı Din Hizmetleri Genel Müdürü Doç. Dr. Yaşar Yiğit, bu akşamın peygamber efendimiz Hz. Muhammed'in dünyaya geliş yıl dönümü olduğunu belirterek, Hz. Muhammed'e karşı sonsuz muhabbet beslediklerini söyledi.

Bugün on binlerce vatan evladının şehadetinin 100. yılını idrak etmek için biraraya geldiklerini dile getiren Yiğit, şöyle devam etti:

"1914 yılında mukaddesatımız uğruna, Allahuekber Dağları'nda canlarını hiç çekinmeden feda eden şehitlerimizi rahmet, minnet ve şükranla anıyoruz. Torunları olarak bugün bize düşen onların sarsılmaz imanlarını, sadakatlerini, gayretlerini, hedeflerini kendimize şiar edinmeliyiz. Onlardan bize intikal eden değerleri gelecek nesillere aktarmak onları bizlerin katında da diri kılacaktır. Kerim kitabımızda şehitlerin ölmediği, diri oldukları, Rab'leri katında keder ve üzüntüden uzak olarak türlü ikramlara muhatap  oldukları ifade buyrulur. Şehadet, en üstün mertebelerdendir. Şehitlik mertebesine yükselenler, dirilip tekrar şehit olmayı arzulamaktadırlar."

Programın ardından, Türk Kızılayı ve ÇAYKUR tarafından vatandaşlara çay ve lokum ikram edildi.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.