Mevlana'nın mesajı 7 dile daha çevriliyor

Mevlana'nın mesajı 7 dile daha çevriliyor

Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından 23 dile çevirisi yapılan Hz. Mevlana'nın eseri Mesnevi, 7 dile daha çevriliyor.

Hz. Mevlana'nın eseri Mesnevi'yi 23 dile çeviren Konya Büyükşehir Belediyesi, şimdi de Portekizce, Lehçe, Amharca, Sıvahili dili, Uygurca, Kürtçe ve Osmanlıca çeviri yaparak bu sayıyı 30'a yükseltiyor.
 
Mesnevi'nin bugüne kadar Farsça, Türkçe, Urduca, Fransızca, Türkmence, İspanyolca, İngilizce, Arapça, Almanca, İtalyanca, Arnavutça, İsveçce, Japonca, Boşnakça, Flemenkçe, Kazakça, Özbekçe, Tacikce, Çince, Yunanca, Rusça, Malayca ve Azerice dillerine çevirisi yapıldı.
 
Çalışmaların başladığı 2005 yılından bugüne Mesnevi'yi 23 dile çeviren, bu sayıyı 50 dünya diline ulaştırmayı hedefleyen Büyükşehir Belediyesi, bu kapsamda şimdi de Portekizce, Lehçe, Amharca, Sıvahili dili, Uygurca, Kürtçe ve Osmanlıca olmak üzere 7 dilde daha çeviri çalışmalarına başladı.
 
 "50 dünya diline ulaşmayı planlıyoruz"
 
Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, yaptığı açıklamada, insanlığın ortak aklını, ruhunu ve vicdanını besleyen kaynaklardan birinin Hazreti Mevlana olduğunu söyledi.
 
Mesnevi’nin, yüzyıllar boyu barış, sevgi, saygı, hoşgörü temelinde insanlığa yol gösterdiğini belirten Akyürek, "Özellikle yakın coğrafyamızda ve mazlum ülkelerde gözyaşının dinmediği bugünlerde, Hazreti Mevlana'nın çağları aşan hikmetli sözlerine daha çok ihtiyaç var" dedi.
 
Bu eserin dünya üzerinde daha fazla okunabilmesi için çalışma yürüttüklerini belirten Akyürek, Mesnevi'yi bugüne kadar 23 dünya diline çevirdiklerini ifade etti. Tahir Akyürek, 2005 yılında çevirisine başlanan eserin, 2009 yılına kadar 17 dile çevrildiğini belirterek, şunları kaydetti:
 
"Bugün, baskı aşamasında olan Azerice ile 23 dile ulaşıldı. Mesnevi'nin Azerice çevrisi Ebülfez Quliyev tarafından yapıldı. Eserin 7 dilde daha çeviri çalışması ise devam ediyor. Böylece Mesnevi 30 dünya diline çevrilmiş olacak. Orta Doğu coğrafyasından batının en ucuna, Afrika alt kıtasından Türkistan'a kadar geniş bir coğrafyada konuşulan dilleri de kapsamış oluyoruz. Çalışması başlatılan bu diller haricinde Mesnevi'yi 20 dile daha çevirerek, 50 dünya diline ulaşmayı planlıyoruz."
 
AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.