Mevlânâ'nın giydiği kıyafetler günümüze taşındı

Mevlânâ'nın giydiği kıyafetler günümüze taşındı

Konya'da Mevlânâ Müzesi'nde sergilenen ve ünlü mutasavvıf Mevlânâ'nın giydiği düşünülen kıyafetlerin kullanışlı olduğu bildirildi.

Selçuk Üniversitesi (SÜ) Mesleki Eğitim Fakültesi Giyim Endüstrisi ve Giyim Sanatları Eğitimi Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Miyase Çağdaş, yüksek lisans öğrencisi Arife Aktaş ile birlikte Mevlânâ Müzesi'nde sergilenen ve Mevlânâ'ya atfedilen 3 entari, 4 cübbe ve 6 hırka olmak üzere toplam 13 parça kıyafette ergonomik özellikleri incelediklerini anlattı.

Amaçlarının Mevlânâ dönemindeki giysileri yeni tasarımlarla günümüze aktarmak olduğunu belirten Çağdaş, ''Çok kapsamlı bir çalışma yaptık. Arife Aktaş tarafından Mevlânâ Müzesi'nde bulunan tüm giysiler, model, kesim, kullanılan malzeme, renk ve süsleme bakımından tek tek incelendi.'' dedi.

Mevlânâ Müzesi'nde sergilenen ve Mevlânâ'ya atfedilen kıyafetlerin 1200'lü yıllarda günlük hayatta da giyildiğini belirten Arife Aktaş, ''Günümüz için bazı özellikleri bakımından günlük hayatta kullanılabilmesi mümkün değil. Ancak Mevlânâ'nın yaşadığı dönemde günlük hayatta da giyilmiş. O dönemde kullanılan bu giysiler, kol özelliği, kumaş özelliği açısından hareketleri sınırlamıyor ama boy açısından günümüze uymuyor.'' diye konuştu.

İnceledikleri kıyafetlerin birçok açıdan ergonomik olduğunu belirten Miyase Çağdaş, 8 giyside pamuklu kumaş, 5 giyside de ipekli kumaş kullanıldığını, o dönemde pamuklu kumaş üretiminin daha fazla olduğunu düşündüklerini dile getirdi.

İnceledikleri giysilerin beden, model ve kesim tekniğinde, bedeni geniş yanı dikişsiz, ön ve arka beden omuz genişliğinden düz inen kup ile yan parça arasına parça yerleştirilmiş model ve kesim tekniğinin kullanıldığını söyleyen Çağdaş, genellikle üst giysi olarak hazırlanan bu kıyafetlerin vücut hareketlerini engellemeyecek şekilde geniş kesim olarak hazırlandığını ifade etti.
Zaman